Kolbászos, zöldséges kelbimbó leves
Szemerkélő eső, borongós felhőzet, 8-9 fok – ilyenkor az ember testét nem árt felmelegíteni egy jó, forró, tartalmas leveskével, ami nálam a következőképpen nézett ki.
Hozzávalók:
- 30-40 dkg kelbimbó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál gyökér zöldség
- 2 szál sárgarépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 1/4-1/8 fej zeller
- 1/4-1/2 fej karalábé
- fél marék petrezselyem zöld
- kb 10 cm kolbász
- 1 ek őrölt paprika
- 1 ek tárkony
- 1/4 ek őrölt kömény
- só és bors
- 1 l víz
Elsőként minden zöldséget megtisztítunk, ízlésünk szerint feldarabolunk, a kelbimbók alsó szárát kicsit megnyesegetjük, majd a felső levelüket leszedegetjük – és át is mossuk őket.
Nagyon kevés olajon vagy zsíron a hagymát és a fokhagymát megdinszteljük, majd ha már király az állag, akkor egy evőkanálnyi piros paprikát keverünk bele. Az alapot felöntjük vízzel, majd beleszórjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet, majd a felkarikázott és fel is darabolt kolbász elemeket is. Amikor el kezd forrni a víz, akkor mérsékeljük a lángot, a megtisztított és feldarabolt kelbimbókat (én a nagyobb darabokat ketté vágtam) is a leves alapba engedjük – majd főzzük a levest. Amikor már kezd megpuhulni a kelbimbó, akkor érkezhetnek a répa darabok is – majd folytatjuk a főzést.
Ennyi. Nem egy nagy mutatvány, de így az ősz közepén nagyon jól tud esni – finom, tartalmas és nagyon meleg. 😀