Levesek

Kolbászos, zöldséges kelbimbó leves

Szemerkélő eső, borongós felhőzet, 8-9 fok – ilyenkor az ember testét nem árt felmelegíteni egy jó, forró, tartalmas leveskével, ami nálam a következőképpen nézett ki.

Hozzávalók:

  • 30-40 dkg kelbimbó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál gyökér zöldség
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/4-1/8 fej zeller
  • 1/4-1/2 fej karalábé
  • fél marék petrezselyem zöld
  • kb 10 cm kolbász
  • 1 ek őrölt paprika
  • 1 ek tárkony
  • 1/4 ek őrölt kömény
  • só és bors
  • 1 l víz

Elsőként minden zöldséget megtisztítunk, ízlésünk szerint feldarabolunk, a kelbimbók alsó szárát kicsit megnyesegetjük, majd a felső levelüket leszedegetjük – és át is mossuk őket.

Nagyon kevés olajon vagy zsíron a hagymát és a fokhagymát megdinszteljük, majd ha már király az állag, akkor egy evőkanálnyi piros paprikát keverünk bele. Az alapot felöntjük vízzel, majd beleszórjuk a fűszereket, az apróra vágott petrezselymet, majd a felkarikázott és fel is darabolt kolbász elemeket is. Amikor el kezd forrni a víz, akkor mérsékeljük a lángot, a megtisztított és feldarabolt kelbimbókat (én a nagyobb darabokat ketté vágtam) is a leves alapba engedjük – majd főzzük a levest. Amikor már kezd megpuhulni a kelbimbó, akkor érkezhetnek a répa darabok is – majd folytatjuk a főzést.

Ennyi. Nem egy nagy mutatvány, de így az ősz közepén nagyon jól tud esni – finom, tartalmas és nagyon meleg. 😀