Chile Relleno – avagy töltött chile poblano
A chile relleno ( kiejtése: [tʃile reʎeno] , szó szerint „töltött chile ” ) egy autentikus mexikói étel, amely Puebla városából származik. Amikor mi kinn voltunk, akkor a házigazdánk, Emese mesélte, hogy maga a poblano paprika is fontos alapanyag a helyieknek, a chile relleno pedig olyasmi lehet náluk, mint itthon a töltött paprika, vagy a töltött káposzta, vagyis egyfajta nemzeti étel, amit lépten-nyomon árulnak, esznek. Most, hogy leszüreteltük az utolsó poblano paprikáinkat is, úgy gondoltam, hogy megkísérlem elkészíteni ezt a finomságot – hátha sikerül… Bár nem volt itthon eredeti oaxacai lágy sajt a hűtőnkben ( Queso Chihuahua vagy a Queso Oaxaca), de még salsánk maradt a kinti útról – úgyhogy belevágtam a projektbe.
( Ez a kép még tavasszal, egy pueblai üzletben készült, ahol így árulták ezt a finomságot )
Hozzávalók:
- 6-8 db poblano paprika
- 10-15 dkg lágy sajt
- 2 tojás
- só
Én a paprikák kimagozásával kezdtem a műveletsort – már csak azért, mert jövőre is szeretnénk ilyen paprikákat ültetni. A paprikákat hosszanti irányba bemetszettem, majd keresztben is kisebb bevágásokat ejtettem – a fontos az volt, hogy majd a reszelt sajtot szépen bele tudjam szuszakolni a paprikák belsejébe.
Mielőtt a paprikák megtöltésével foglalkoznánk, előtte a gázégőfej fölött a poblanokat meg kell egy kicsit égetni. Egy csipesz segítségével alaposan megpörkölöm őket, szinte feketedésig lehet a héjakat sütögetni, majd egy konyharuha alá pakolgatom mindet, ahol egy kicsit pihengetnek.
Egy éles kés és egy konyhai papírtörlő segítségével a paprikák héját lehúzom, majd aztán tényleg jöhet a reszelt sajttal való töltögetés.
Két tojást feltörök, a sárgájukat elválasztom a fehérjétől. A fehérjéket habverővel keményre verem, majd a sárgáját sózom és szintén kicsit habosítom. Amikor megvan a két összetevő, akkor egy spatula segítségével összedolgozom őket – és már majdnem kész is vagyunk.
A megtöltött poblano paprikákat belemártom a habba, majd tűzforró olajban elkezdem sütni. A spatula segítségével pakolgatok még habot a paprikák tetejére is, majd egy idő után át is forgatom őket, hogy minden oldaluk klasszul megsüljenek.
Tálaláshoz készítünk egy csípős, salsát – vagy ha van nektek is otthon készen, akkor azt előveszitek – és már tálalhatunk is.