Curry-s kelkáposzta főzelék sült sajtkockákkal

Változik az ember, változom én is. Fiatal koromban ki lehetett üldözni egy tál főzelékkel a házból, mostanság pedig egyre jobban esnek ezek a tartalmas, egytál ételek. No nem a hagyományos, rántással készült formációkra gondolok, hanem azokra a főzelékekre, egytál ételekre, amik saját alapanyagukkal van besűrítve – így ízre, állagra és beltartalomra is messze vannak a “magyaros főzelékektől”. Nagy guru ebben a témában a Főzelékes Feri, akinek rengeteg ilyen receptje van fenn a neten – Ő már olyan szinten műveli (mostanában már nem annyira) a zöldségekkel való varázslást – ami engem, mint húsimádót is le tud venni a lábamról.

Most egy olyan receptet hozok, ami részben a Feri egyik receptjére alapul, részben az én kreálmányom.

Hozzávalók:

  • fél fej kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 ek curry por
  • 1/2 ek római kömény
  • 1/2 ek őrölt kömény
  • 1-1,5 dl görög joghurt
  • 1/2 marék friss petrezselyem
  • 20-30 dkg házi vagy egyéb, süthető sajt
  • citrom reszelt héja és leve
  • só és bors

Első feladat, fel kell csíkozni a kelkáposzta fejet. Közben egy lábasban vizet forralunk, amiben forrás után a kelkáposzta csíkokat leforrázzuk, kb 6-8 perc alatt. Ha ezzel megvagyunk, akkor a főzőlevet átöntjük egy edénykébe – mert egy részére szükség lesz -, majd a lábasban a hagymát és fokhagymát kevéske olajon megdinszteljük.

Ezt követően jöhet a három féle fűszer, amiket kicsit le is lehet pirítani a hagymás alapon, majd jöhetnek a leforrázott zöldség levelek és a joghurt. Alaposan összekeverem őket, jöhet még apróra vágott, friss petrezselyem, só és bors – majd egy kevéske főzőlé, amit az előbb félre tettünk. Ezt a kombót most el kezdjük összefőzni, az a cél, hogy a káposzta levelek ne legyenek teljesen szétfőzve, maradjon egy kevéske roppanósság is – mert szerintem akkor király a végeredmény.

Mire elkészül a főzelékünk (egytál ételünk), addigra még lesütünk egy kevéske, finom sajtot a grillen vagy egyszerűen egy serpenyőben. Én még találtam a mélyhűtőben egy zacsi igazi finn, Leipäjuusto sajtot, amit kiengedtünk, majd egy kicsit le is sütöttünk, amivel tényleg durván jó lett a végeredmény.

Tálaláskor még szórjuk meg a tányért apróra vágott petrezselyemmel is, mert ettől még üdébb lesz az ételünk. Jó főzést, jó étvágyat Nektek.