HúsételekKedvenceim

Pad thai

Igen, megint keletre kacsingatunk, megint ilyen kaja érkezik – de nem csak egy, hanem egymás után kettő. Most egy klasszikus thai főétel jön, a pad thai, holnap pedig egy olyan levest fogok feldobni, ami nem egy autentikus thai vagy kínai étel lenne, hanem valami ezekre hajazó, de majd nézzétek meg azt is…

De lássuk, hogy miként is készült, íme a folyamat.

Először gyömbért és fokhagymát pucoltam, daraboltam, majd vékony olajon megpirítottam őket. Közben csirkemelleket vágtam vékony csíkokra, ezeket sóztam, majd a gyömbéres-fokhagymás alapra dobva szépen megpirítottam mindet. Az előkészített húsok egy edénykébe kerülnek, a serpenyő még marad üzemben – most érkeznek majd a zöldségek.

Ahogy a fotókon is látjátok, répát csíkoztam fel illetve újhagymákat is daraboltam, de azért hogy szebb legyen a kaja, a hagymákat átlósan vágtam fel. Ha már darabolok, akkor négy levél kínai kel is a pultra kerül – őket is klasszul felcsíkoztam. A serpenyőben mindhárom zöldséget hőkezeltem, a lényeg az volt, hogy a kel egy kicsit összeessen, megfonnyadjon, a répa ha egy kicsit roppanós, akkor semmi baj sem történik – attól még finomabb is a végeredmény.

A zöldséges kombót meglocsolom szója- és halszósszal, só, bors és chili megy a serpenyőbe, majd egy másik serpenyőben a mozsárban összetört mogyorót pirítom le. A mogyorónak fontos szerepe van – egy nagyon kellemes roppanósságot ad majd a pad thai-nak, úgyhogy ezt ne hagyjátok ki. Amint képek is mutatják, jön még finomság – retekcsíra és bambuszrügy is megy a zöldséges alapba, de hát ennek az ételnek ez a sokszínűség nagyon jót tesz.

Szárított és friss koriander levél nélkül nincs jó keleti étel, de a múltkor vettünk pad thai pasztát is, ami még izgalmasabbá teszi majd az ételünket. Ezek mind mennek a serpenyőbe, persze most már a húsokkal együtt.

Egy fontos művelet következik. Az elkészült ragut a serpenyő felébe húzzuk, majd két tojást ütünk melléjük. A félig megsült tojásokat szépen belekeverjük a raguba, majd egy lime levét is belefacsarunk a cuccba – és már szinte kész is vagyunk. Annyi hiányzik még, hogy két adagnyi rizstésztát megfőzünk vagy forrázunk, majd ezt is a raguhoz keverjük – de én ezt úgy szoktam csinálni, hogy egy kevéske tészta főzőlevet is a raguhoz adagolok, majd ezt a kombót még összepirítom.

És ennyi. Tálaláskor még mehet a tányérba friss koriander levél, lime karika és apróra vágott újhagyma, de gyakorlatilag ezek nélkül is olyan ízvilágot kapunk, amiért érdemes egy kicsit melózni. 🙂