Sült kacsamáj ribizlis, málnás, epres csatnival
Esztikémnek szülinapja volt, a srácok szerencsére le tudtak jönni a hétvégére Egerbe – úgyhogy egy ünnepi ebéd várt a családra. Anyukám vállalta a főételt – egészben sült kacsa -, Eszti készítette az Eszterházy tortát, én pedig az előétel elkészítésére vállalkoztam. Íme… 🙂
Hozzávalók:
- 1 pár kacsamáj
- liszt
- só és bors
A májat felszeleteltem, majd vékonyan megforgattam őket lisztben. Egy nagyobb serpenyőben saját zsírjában sütöttem ki a szeleteket, ami időben oldalanként csupán néhány percben volt mérhető. Nem szabad túlsütni, arra kell törekedni, hogy kapjon egy kis pirultságot a májak mindkét oldala. Az elkészült májakat konyhai törlőkendőre tettem – és ekkor sóztam borsoztam be őket.
Hozzávalók a csatnihoz:
- 15-20 dkg málna
- 15-20 dkg ribizli
- 15-20 dkg eper
- 3-4 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- gyömbér
- 1/2 lime leve
- 1-3 csepp GABKO chili
- 1 ek római kömény
- 1/2 ek őrölt koriander
- 1 ek szárított koriander zöld
- só és bors
Kevés olajon a római köményt előpirítottam, majd az apróra darált hagymát megdinszteltem ezen az olajon. Amint a hagymák elérték a kellő állagot, akkor az összes gyümölcsöt az edénybe toltam, majd jöhettek a fűszerek, reszeltem gyömbért az egészbe. Hagytam, hogy a gyümölcsös alap szépen rotyogjon, sűrűsödjön az állag, majd a vége felé az apróra vágott hagyma másik felét is beledolgoztam a csatniba. Én még sóztam és borsoztam, ment bele még egy kevés chili is, majd hagytam, hogy a csatni összeérjen, pihenjen.