Keleties ízesítésű, gombás, zöldséges leves – avagy egy ízletes szombati karantén ebéd
Igen, karantén ebéd, ugyanis Eszterem kérte, hogy főzzek szombaton ebédet – „de legyen leveske is”, mondta életem párja. Kinyitottam a hűtőt, volt ott karfiol, egy csomó zöldség meg sok minden más is, de a volt barátnőm a fagyasztóból hozott egy zacsi fagyasztott, chilis, fokhagymás wok zöldséget is – majd egyedül hagyott a gondolataimmal. Mivel a múltkor vettem zellerszárat is, sőt maradt még korianderem is, így arra az elhatározásra jutottam, hogy egy keleties levest fogok összedobni. Hát ez lett belőle… 😀
Hozzávalók:
- 35 dkg wok zöldségkeverék
- 8 fej csiperke gomba
- 2 db szárzeller
- 3 tojás
- 1/2 marék friss koriander
- 6 gerezd fokhagyma
- 1-2 ek római kömény
- 1 ek hal szósz
- 2 ek szója szósz
- 1/2 l alaplé
- só, bors és Gabko chili ízlés szerint
Elsőként a fagyasztott zöldségekkel foglalkoztam. Nem tököltem a kiolvasztással. hanem egy serpenyőbe egy kevéske olajat öntöttem, majd nagy lángon alápirítottam – hasonlóan mintha wok-kal dolgoznék. Néhány perc alatt a zöldség ki is olvadt, sőt klasszul le is pirult – ami az én célom is volt.
Második lépésként a fokhagymákat megpucoltam, majd a kés lapjával szét is lapítottam. Egy kevés olajon a lábasban a fokhagymákat lepirítottam, majd jöhettek a felszeletelt csiperke gombák is a fokhagyma mellé. A gombákat is ügyesen lepirítottam, ez azért fontos, mert sokkal intenzívebb így az ízvilág a végén. A gombás, fokhagymás alapba mehetett a feldarabolt szárzeller és a római kömény is, ami a pirulása során olyan illatot adott a konyhának, amitől már el is indult a nyálelválasztásom.
Míg így előkészítettem a levesem alapját, addig feltettem három tojást főzni egy kisebb lábaskába – ebből lesz majd a levesbetétünk.
A lábasba most már jöhetett az előpirított zöldség keverék, az alaplé, a koriander, majd a hal- és szójaszósszal állítottam be a leves savasságát. Só, bors és egy csepp chili adta meg a végleges ízvilágot, most már csak össze kellett főzni az ízeket.
A végén a keményre főzött tojásokat hosszában felvagdostam, majd már tálaltam is. Mivel Eszterem és jómagam is nagyon szeretjük a friss koriandert, így mi még ezzel is megszórtuk a karantén levesünket – aztán mentünk a teraszra, és élveztük a tavaszi napsütést.