KedvenceimLevesek

Finn lazacleves – Lohikeitto

Ez a leveske a tavaly év végi jyväskylä-i kirándulásunkra és a kinti fiataljainkra emlékeztet bennünket – na meg egy kicsit át is melegít mindkettőnket ezekben a furcsa téli-őszi napokban.

Image00002

Jöjjenek az összetevők:

  • 25-30 dkg friss lazacfilé
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 fej burgonya
  • 3-4 babérlevél
  • 6 szem szegfűbors
  • 1-1,5 l hal alaplé vagy 2-3 hal leves kocka
  • sok-sok friss vagy fagyasztott kapor
  • tejszín
  • víz
  • só és bors

Első lépésként a vöröshagymát felkockázzuk, majd kevéske olajon vagy vajon megdinszteljük, de amikor kezdene lepirulni, akkor egy kevéske vízzel felengedjük. A répát és a burgonyát megtisztítjuk, majd nagyjából egyenletes méretűre daraboljuk őket.

Image00003

Image00005

Image00007

A lábasba önjük a hal alaplevet vagy ahogy most én csináltam – vizet öntünk a lábasba, majd belemorzsolunk 3 halleves kockát (amit mi még Finnországból hoztunk). A levesünk alapjába beleszórjuk a babérleveleket és  szegfűborsokat, majd jöhetnek a répák. Pár perc elteltével érkezhetnek a burgonyák is, jöhet a só és a bors, na meg egy kevés kapor is. Hagyom, hogy puhuljanak a zöldségek, közben pedig eltávolítjuk a lazacunk bőrét, majd fel is kockázom a filét.

Image00004

Image00006

Image00009

Image00016

Image00017

Image00019

Amikor már bepuhult a répa és a burgonya is, akkor a levesbe dobhatjuk a lazac kocákat – ezeknek pont elég öt perc. Amikor már minden finoman megpuhult, akkor tejszínnel simára keverjük a levest, megszórjuk gazdagon kaporral – és már tálalhatunk is.

Image00014

Image00021

Javaslom, hogy sokat készíts, mert olyan finom, hogy újra kell szedni belőle…

Ja és köszi az ötletért, Fruzsi!  😀

Image00023

Image00026

Image00030

Vélemény, hozzászólás?