Finn lazacleves – Lohikeitto
Ez a leveske a tavaly év végi jyväskylä-i kirándulásunkra és a kinti fiataljainkra emlékeztet bennünket – na meg egy kicsit át is melegít mindkettőnket ezekben a furcsa téli-őszi napokban.
Jöjjenek az összetevők:
- 25-30 dkg friss lazacfilé
- 2 szál sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 5-6 fej burgonya
- 3-4 babérlevél
- 6 szem szegfűbors
- 1-1,5 l hal alaplé vagy 2-3 hal leves kocka
- sok-sok friss vagy fagyasztott kapor
- tejszín
- víz
- só és bors
Első lépésként a vöröshagymát felkockázzuk, majd kevéske olajon vagy vajon megdinszteljük, de amikor kezdene lepirulni, akkor egy kevéske vízzel felengedjük. A répát és a burgonyát megtisztítjuk, majd nagyjából egyenletes méretűre daraboljuk őket.
A lábasba önjük a hal alaplevet vagy ahogy most én csináltam – vizet öntünk a lábasba, majd belemorzsolunk 3 halleves kockát (amit mi még Finnországból hoztunk). A levesünk alapjába beleszórjuk a babérleveleket és szegfűborsokat, majd jöhetnek a répák. Pár perc elteltével érkezhetnek a burgonyák is, jöhet a só és a bors, na meg egy kevés kapor is. Hagyom, hogy puhuljanak a zöldségek, közben pedig eltávolítjuk a lazacunk bőrét, majd fel is kockázom a filét.
Amikor már bepuhult a répa és a burgonya is, akkor a levesbe dobhatjuk a lazac kocákat – ezeknek pont elég öt perc. Amikor már minden finoman megpuhult, akkor tejszínnel simára keverjük a levest, megszórjuk gazdagon kaporral – és már tálalhatunk is.
Javaslom, hogy sokat készíts, mert olyan finom, hogy újra kell szedni belőle…
Ja és köszi az ötletért, Fruzsi! 😀