Kolbászos bableves
Volt otthon egy szép darab füstölt csülök, amiből lehetett volna egy csülkös bablevest készíteni – vagy egy sima bablevest és pluszban pedig sült sült csülköt, és amint sejtitek – én ezt az utóbbit választottam. Tehát következik most egy finom kolbászos bableves, aminek az alapja a csülök főzőleve, majd a következő poszt a cserép edényben sült csülök lesz…
Hozzávalók:
- egy füstölt csülök főzőleve
- 1/2 kg szárazbab
- 1 szál gyökér zöldség
- 4 szál répa
- 1/2 fej karalábé
- 1/2 fej zeller
- 2 fej vöröshagyma
- 1 szál kolbász
- tejföl, só, bors, babérlevél, paprika, liszt, fokhagyma, petrezselyem
Természetesen még előző nap beáztatom a babot, majd a főzés kezdete előtt leöntöm a levét.
A csülköt hideg vízben felteszem főzni, amibe persze megy babérlevél, szemes bors és három gerezd fokhagyma. Hagyom, hogy fedő alatt alaplángon puhuljon a hús – közben pedig előkészítek minden zöldséget, amiket megtisztítok, majd mindet feldarabolom.
Amint a hús már majdnem teljesen megpuhult, kiszedem őkelmét a főzőléből – és félrerakom, mert ebből a húsból most egy önálló főétel fog készülni.
Egy serpenyőben a két apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd a babbal együtt a főzőlébe öntöm, és elkezdem együtt főzni a komponenseket. Kis idő elteltével beleszórom a levesünkbe a gyökér zöldséget, a karalábét és a zellert, majd fedő alatt hagyom, hogy összeérjenek az ízek.
Később beleszórom a felkarikázott kolbászokat, majd a répákat, érkezik a friss petrezselyem – majd amikor már nagyjából minden puha és szinte kész, akkor jöhet egy tejfölös rántás, amivel még egyet rottyantom a levest.
Tálalása ízlés szerint tejföllel vagy a nélkül, de forrón és újra és újra szedve… 🙂