Chilis, csirkés taco – avagy visszatért Mexikó a konyhánkba
Elég rég jelentkeztem, mert Esztikével kettesben felújítottuk a konyhánkat, előtte pedig az előkertünk rendbetétele volt a feladat – úgyhogy be voltunk havazva rendesen. De élek és virulok, nagyon pipec lett a konyhánk – egy csomó praktikus dolgot találtunk ki, amit aztán meg is valósítottunk. Szóval visszatértem, jöhetnek az újabb és finomabbnál finomabb ételek, utazások, kerékpáros tekerések…
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg búzaliszt
- 15 dkg kukorica liszt
- 2 dl víz
- 3-4 ek oliva olaj
- 2 tk szódabikarbóna
- só
A kétféle lisztet és a többi összetevőt beleöntjük egy keverőtálba, majd kézzel vagy géppel összedolgozzuk. Ha túl lágy, akkor lisztet szórunk még hozzá, ha morzsalékos, akkor pedig kevéske vízzel finomítunk az arányokon. Egy jól gyúrható, homogén tésztát kell kapnunk, amit én vagy 20 percig pihentettem is – bár arról fogalmam sincs, hogy erre szükség van-e.
Kisebb golyókat alakítok ki a tésztából, majd meglisztezett deszkán iszonyú vékonyra nyújtom, amiből pedig egy kiszúróval kis korongokat vágok ki. Egy serpenyőben szárazon kisütöm a taco tésztákat, egyszerre 5-6 darabot is. A kész korongokat konyharuhába csavarom, majd jöhet a hús és többi összetevő előkészítése.
Hozzávalók a beltartalomhoz:
- 50-60 dkg csirkemell vagy filézett csirkecomb
- 1 tk fahéj
- 1 tk római kömény
- 1 tk chili
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 1 avokado
- 1 fej fehér hagyma
- 1 kápia paprika
- 1 marék friss koriander levél
- 1-2 lime
- só és bors
- guacamole, chili szósz, salsa szósz, …
A húsokat felcsíkozom, sózom és borsozom alaposan. Egy mélyebb serpenyőben a darabolt paradicsomokat elkezdem lepirítani, majd a mozsárban összetört fűszereket (chili, római kömény és fahéj) a serpenyőbe szórom. Jöhet még a két gerezd fokhagyma is, majd élvezem az intenzív illatokat. Én nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én annyira szeretem a római kömény illatát, hogy azt el sem tudom mondani. Most is olyan illatfelhő alakul ki, amire a család apraja-nagyja kioldalog a konyhába – mert érzik, hogy valami nagyon kafa készül.
A paradicsom kezd besűrűsödni, majd jöhetnek a csirkecsíkok. Alaposan összedolgozom a húsokat a mártással, majd klasszul le is pirítom őket, miután már a leve is eltűnik a húsnak.
Az avokadót, a kápia paprikát, a hagymát precízen felkockázom, a teraszon megtermett koriandert feldarabolom -majd egy-egy kis edénybe készítem őket. Lassan minden kész, irány a terasz, ahol mindenki elkészítheti a saját, mexikói tacóját, majd locsolhatja lime-al, de ízlés szerint mártogathat salsa-, chili- vagy guacamole szószba is.
Az íz ismét elővarázsolja nekünk Pueblát, Oaxacát és Taxcot, mert a kukorica liszt, a friss koriander, a chili íze előhoz minden szép emléket, amit tavasszal megéltünk Mexikóban.