HúsételekMexikói ételek

Chilis, csirkés taco – avagy visszatért Mexikó a konyhánkba

IMG 7760

Elég rég jelentkeztem, mert Esztikével kettesben felújítottuk a konyhánkat, előtte pedig az előkertünk rendbetétele volt a feladat – úgyhogy be voltunk havazva rendesen. De élek és virulok, nagyon pipec lett a konyhánk – egy csomó praktikus dolgot találtunk ki, amit aztán meg is valósítottunk. Szóval visszatértem, jöhetnek az újabb és finomabbnál finomabb ételek, utazások, kerékpáros tekerések…

IMG 7774

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg búzaliszt
  • 15 dkg kukorica liszt
  • 2 dl víz
  • 3-4 ek oliva olaj
  • 2 tk szódabikarbóna

A kétféle lisztet és a többi összetevőt beleöntjük egy keverőtálba, majd kézzel vagy géppel összedolgozzuk. Ha túl lágy, akkor lisztet szórunk még hozzá, ha morzsalékos, akkor pedig kevéske vízzel finomítunk az arányokon. Egy jól gyúrható, homogén tésztát kell kapnunk, amit én vagy 20 percig pihentettem is – bár arról fogalmam sincs, hogy erre szükség van-e.

IMG 7630

IMG 7631

IMG 7634

IMG 7638

IMG 7643

Kisebb golyókat alakítok ki a tésztából, majd meglisztezett deszkán iszonyú vékonyra nyújtom, amiből pedig egy kiszúróval kis korongokat vágok ki. Egy serpenyőben szárazon kisütöm a taco tésztákat, egyszerre 5-6 darabot is.  A kész korongokat konyharuhába csavarom, majd jöhet a hús és többi összetevő előkészítése.

IMG 7720

IMG 7722

IMG 7723

IMG 7725

Hozzávalók a beltartalomhoz:

  • 50-60 dkg csirkemell vagy filézett csirkecomb
  • 1 tk fahéj
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk chili
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 konzerv darabolt paradicsom
  • 1 avokado
  • 1 fej fehér hagyma
  • 1 kápia paprika
  • 1 marék friss koriander levél
  • 1-2 lime
  • só és bors
  • guacamole, chili szósz, salsa szósz, …

A húsokat felcsíkozom, sózom és borsozom alaposan. Egy mélyebb serpenyőben a darabolt paradicsomokat elkezdem lepirítani, majd a mozsárban összetört fűszereket (chili, római kömény és fahéj) a serpenyőbe szórom. Jöhet még a két gerezd fokhagyma is, majd élvezem az intenzív illatokat. Én nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én annyira szeretem a római kömény illatát, hogy azt el sem tudom mondani. Most is olyan illatfelhő alakul ki, amire a család apraja-nagyja kioldalog a konyhába – mert érzik, hogy valami nagyon kafa készül.

IMG 7674

IMG 7657

IMG 7661

IMG 7664

A paradicsom kezd besűrűsödni, majd jöhetnek a csirkecsíkok. Alaposan összedolgozom a húsokat a mártással, majd klasszul le is pirítom őket, miután már a leve is eltűnik a húsnak.

IMG 7671

IMG 7685

Az avokadót, a kápia paprikát, a hagymát precízen felkockázom, a teraszon megtermett koriandert feldarabolom -majd egy-egy kis edénybe készítem őket. Lassan minden kész, irány a terasz, ahol mindenki elkészítheti a saját, mexikói tacóját, majd locsolhatja lime-al, de ízlés szerint mártogathat salsa-, chili- vagy guacamole szószba is.

IMG 7702

IMG 7705

IMG 7703

IMG 7707

IMG 7708

IMG 7710

IMG 7717

IMG 7727

Az íz ismét elővarázsolja nekünk Pueblát, Oaxacát és Taxcot, mert a kukorica liszt, a friss koriander, a chili íze előhoz minden szép emléket, amit tavasszal megéltünk Mexikóban.

IMG 7731

IMG 7756

IMG 7772

IMG 7769

IMG 7760

Vélemény, hozzászólás?