Levesek

Vadmalac leves

Sajnos ritkábban előforduló alapanyag a konyhánkban a vadhús, de ha boltban vagy a szomszédunktól kapok, akkor mindig nagy örömmel állok neki a főzésnek. Most is így történt, kaptam két kisebb vadmalac karajt és egy dagadót – amikből én már rögtön vizionáltam is az ebédünket – egy tartalmas, ízletes leveskét. Még ifjonti koromban nagyon finom vadmalac leveseket ettem Konkoly Gyuriéknál, a Fehér Szarvas étteremben – ami nekem mindig egy etalon maradt, vagyis fejben már nagyjából tudtam is, hogy milyen ízvilágot szeretnék a tányérban látni.

IMG 7202

IMG 7205

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg vadmalac karaj és dagadó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek füstölt piros paprika
  • 2 kk őrölt kömény
  • 2-3 szál petrezselyem gyökér
  • 6-8 egész borókagogyó
  • 4-6 szál répa
  • 6-8 kisebb burgonya
  • 1/2 marék friss petrezselyem zöld
  • 1/2 citrom leve
  • liszt és tejföl
  • víz
  • só és bors

IMG 7208

IMG 7207

IMG 7206

IMG 7210

IMG 7215

A húsokat szépen lehártyázzuk, majd egyenletes méretű, kisebb kockákra daraboljuk. A hagymákat és fokhagymákat megtisztítjuk, majd felkockázzuk őket is. Egy lábasban zsírt olvasztunk, majd a hagymákat megdinszteljük. Amikor már klasszul sercegnek, akkor jöhetnek a fokhagymák és a húskockák is – amiket kifehéredésig előpirítunk. Só, bors, őrölt kömény mehet közben a húskockákra, majd fakanállal át is mozgatjuk a beltartalmat. Amikor a húsok már tényleg kifehéredtek, és amikor már kezdenek egy kis levet is ereszteni – akkor jöhet a füstölt piros paprika.

IMG 7217

IMG 7218

IMG 7220

IMG 7223

IMG 7224

IMG 7225

Felöntöm az alapot egy kevés vízzel, érkeznek a boróka szemek – és jöhet a felkockázott gyökér zöldség is. Míg a zöldségek elkezdenek puhulni, addig felkockázzuk a répákat és a burgonyákat. A levest megszórjuk petrezselyem zölddel, majd tényleg jöhet a répa – na meg még egy kevés víz is. Most már megvan a végleges folyadékmennyiség – és már alakulgatnak az ízek is. A húskockák már majdnem puhák, a répa is puhul, tehát már csak a burgonyák kellenek, na meg a végén egy laza, tejfölös habarás. A tejfölt kikeverjük egy kevés liszttel, majd hőkiegyenlítést alkalmazunk a leves levével, aztán pedig beledolgozzuk a leveskénkbe. Még a végén jöhet egy kevés petrezselyem zöld – és egy fél citrom leve, ami megadja a végleges, kicsit savasabb ízvilágot.

IMG 7227

IMG 7229

IMG 7233

IMG 7238

IMG 7248

Vélemény, hozzászólás?