Gyömbéres, narancsos sütőtökleves pirított magvakkal
Gyömbéres, narancsos sütőtökleves pirított magvakkal
Eszter barátnője adott nekünk egy jókora sütőtököt – nekem pedig már a számban össze is állt az ízvilág, amit a tányérban szerettem volna látni illetve érezni. Nem édes volt ez az aroma – mint a legutóbb, hanem sós, kakukkfüves és gyömbéres. Már csak össze kellett dobni mindezt.
A legnagyobb meló az egészben az, hogy a sütőtököt fel kell kockázni, majd jön egy narancs is, ami hasonló sorra jutott. A lábasban felolvasztom a vajat, megdinsztelem a hagymát, majd jöhet a sok-sok tök és a feldarabolt narancs. Öntök alájuk egy kevés alaplevet, utána pedig fedő alatt hagyom párolódni a levesünket.
Só, bors nem hiányozhat, a leves karakterét pedig a kakukkfű adja, amit gazdagon beleszórok a lébe. Kezdenek szétfőlni a tök kockák – úgyhogy jöhet még egy adag alaplé, majd a botmixer. Simára és homogén állagúra dolgozom a levest, majd utolsó fázisként friss gyömbért reszelek bele, illetve néhány csepp olívával is izgalmasabbá teszem az egészet. Semmivel sem sűrítem, nem kell liszt, sem keményítő – az alapanyagok pont a megfelelő állagot adják. Tálalás előtt még pirítunk vegyes magvakat – és már lehet is ebédelni.