Levesek

Gombás zöldségleves húsgombócokkal

IMG 3149

Hozzávalók a leveshez:

  • 2 szál répa
  • 1 szál gyökér zöldség
  • 1 kisebb darab zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 6-8 fej gomba
  • 1/2 marék petrezselyem
  • víz
  • só, bor, bazsalikom, chili

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 25-30 dkg darált sertés vagy marhahús ( vagy mindkettő keveréke )
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa
  • 1 kisebb fej hagyma
  • kevéske fokhagyma vagy fokhagyma por
  • 2 ek petrezselyem
  • só és bors

Mielőtt nekiállnánk főzni, előtte bőszen hámozunk, darabolunk. Tehát megtisztítjuk az összes zöldséget, majd kábé egyenletes méretűre daraboljuk őket. 

IMG 3124

IMG 3126

Ha már minden ott sorakozik a deszkán, akkor felteszünk egy lábast a gázra, majd zsírt vagy olajat hevítünk benne. A fokhagymát, a répát, a gyökérzöldséget és a zellert kicsit lepirítom, hogy egy kicsit karamellizált ízvilág induljon el. Kevergetem az alapomat, majd jöhet a vöröshagyma – amivel összedinsztelem a zöldségeket. Felöntjük vízzel az alapot, majd jöhetnek a fűszerek: a petrezselyem, a só, a bors, a chili és minden más, amit elképzeltünk a levesünkben.

IMG 3128

IMG 3132

IMG 3134

Közben elkészítjük a húsgolyókat. Minden összetevőt egy tálba tesszük, majd kézzel összedolgozzuk, összegyúrjuk az elegyet. Kb pinponglabda méretű golyókat formázunk, majd mehetnek is a levesbe.

IMG 3136

IMG 3139

IMG 3143

Közben a gombákat is a levesbe dobáljuk, majd megvárjuk, hogy minden összetevő megpuhuljon, elkészüljön.

IMG 3141

IMG 3140

IMG 3151

IMG 3147

 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:
facebook_1.jpg

insatgram.jpg

Vélemény, hozzászólás?