Egészben sült, körtés pecsenye kacsa
Ebéd, amely kevés előkészületet igényel, szépen megsül szinte magától, majd az ízeivel, a zamataival szebbé teszi az őszünket, az ebédünket. Tehát együnk kacsacombot és mellett, szépen megsült körtét és lágy, krémes krumplipürét.
Hozzávalók:
- 1 db közepes pecsenyekacsa
- kevéske kacsa vagy libazsír
- 1 fej fehér hagyma
- 1 db körte
- 1 dl fehér vagy rozé bor (száraz)
- 2-3 ág rozmaring
- só és bors
- burgonya és vaj a püréhez
A sütőt előmelegítjük, nálam olyan 200-210 C-ra lett beállítva. Az öntöttvas edényemet alaposan bekentem libazsírral, de természetesen simán lehet sertés vagy kacsa zsír is az edényben – a lényeg az, hogy ne ragadjon majd le a husi. A fehér hagymát megpucoljuk, majd felkarikázzuk. A hagymakarikákat az öntöttvas edény aljába pakoljuk, kvázi megágyazunk a húsnak.
A kacsát kicsomagoljuk, majd egy konyhai sárkánnyal lepörköljük az esetleges tollakat vagy pihéket. A kacsa belsejét alaposan besózzuk, borsozzuk, majd egy rozmaring ágat is behelyezzük a kacsába. A madárkát betesszük a hagymaágyra, majd egy kevés vizet vagy fehér/rozé bort öntünk a kacsa alá.
Egy körtét négyrét vágunk, kimagozunk. A négy cikkelyt a kacsa mellé pakoljuk a maradék rozmaring ágak mellé. A kacsát még megkenjük egy kis zsiradékkal, majd fedő alatt pároljuk úgy 3/4 órát.
Félúton a szárnyast megfordítjuk az edényben, ha igényli, akkor még öntünk alá borocskát – majd pároljuk tovább kb 3/4 órát.
Elővesszük a maghőmérőt – már ha van – és megmérjük, hogy a csontok mellett mennyi a hőmérséklet. Ha megközelíti a 80 C-ot, akkor nagyjából megvagyunk, már csak le kell sütni a kacsát, hogy szép és ropogós legyen a bőre. Tehát feltekerjük a sütőt, levesszük a fedőt, majd aranybarnára sütjük a kacsát.
Készítünk egy krémes, vajas krumplipürét, majd a kacsánkat a gerince és a melle mentén kettévágjuk – és már tálalunk is. Tálaláskor ne feledjük a megsült, lágy körte negyedeket is, azokból is tegyünk a tányérra, majd élvezzük az ízeket. A tányér mellé ildomos tenni egy pohárka fehér vagy rozé bort is, mert az nagyon illik hozzá.
Jó főzést, jó étvágyat!