Húsételek

Egészben sült, körtés pecsenye kacsa

Ebéd, amely kevés előkészületet igényel, szépen megsül szinte magától, majd az ízeivel, a zamataival szebbé teszi az őszünket, az ebédünket. Tehát együnk kacsacombot és mellett, szépen megsült körtét és lágy, krémes krumplipürét.

Hozzávalók:

  • 1 db közepes pecsenyekacsa
  • kevéske kacsa vagy libazsír
  • 1 fej fehér hagyma
  • 1 db körte
  • 1 dl fehér vagy rozé bor (száraz)
  • 2-3 ág rozmaring
  • só és bors
  • burgonya és vaj a püréhez

Image00001

A sütőt előmelegítjük, nálam olyan 200-210 C-ra lett beállítva. Az öntöttvas edényemet alaposan bekentem libazsírral, de természetesen simán lehet sertés vagy kacsa zsír is az edényben – a lényeg az, hogy ne ragadjon majd le a husi. A fehér hagymát megpucoljuk, majd felkarikázzuk. A hagymakarikákat az öntöttvas edény aljába pakoljuk, kvázi megágyazunk a húsnak.

Image00004

Image00005

Image00007

A kacsát kicsomagoljuk, majd egy konyhai sárkánnyal lepörköljük az esetleges tollakat vagy pihéket. A kacsa belsejét alaposan besózzuk, borsozzuk, majd egy rozmaring ágat is behelyezzük a kacsába. A madárkát betesszük a hagymaágyra, majd egy kevés vizet vagy fehér/rozé bort öntünk a kacsa alá.

Egy körtét négyrét vágunk, kimagozunk. A négy cikkelyt a kacsa mellé pakoljuk a maradék rozmaring ágak mellé. A kacsát még megkenjük egy kis zsiradékkal, majd fedő alatt pároljuk úgy 3/4 órát.

Image00006

Image00008

Image00009

Image00010

Félúton a szárnyast megfordítjuk az edényben, ha igényli, akkor még öntünk alá borocskát – majd pároljuk tovább kb 3/4 órát.

Elővesszük a maghőmérőt – már ha van – és megmérjük, hogy a csontok mellett mennyi a hőmérséklet. Ha megközelíti a 80 C-ot, akkor nagyjából megvagyunk, már csak le kell sütni a kacsát, hogy szép és ropogós legyen a bőre. Tehát feltekerjük a sütőt, levesszük a fedőt, majd aranybarnára sütjük a kacsát.

Image00011

Image00012

Készítünk egy krémes, vajas krumplipürét, majd a kacsánkat a gerince és a melle mentén kettévágjuk – és már tálalunk is. Tálaláskor ne feledjük a megsült, lágy körte negyedeket is, azokból is tegyünk a tányérra, majd élvezzük az ízeket. A tányér mellé ildomos tenni egy pohárka fehér vagy rozé bort is, mert az nagyon illik hozzá.

Image00014

Jó főzést, jó étvágyat!

 

Image00027

Image00023

Image00024

Vélemény, hozzászólás?