Húsételek

Citromos szűzérme tallérok szalmaburgonyával

IMG 2519

IMG 2460

Népszerű és könnyen elkészíthető alapanyag a sertésszűz, aminek most egy különleges változatát hozom a blogomra. A pikáns citromos íz, maga a mártás és a szalmaburgonya olyan elegyet képez, ami népszerűbbé tehet téged a családtagjaid körében – úgyhogy érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 2 db sertészűz
  • 1/2 ek sertéssült fűszerkeverék ( Fűszerész )
  • 1/2 ek citrombors ( Fűszerész )
  • 1/2 ek koriander levél
  • 1/2 ek morzsolt majoranna
  • 1/4 ek szárított kakukkfű
  • liszt
  • 1-1,5 db citrom
  • 1/2 l alaplé
  • 1 dl fehér vagy rozé bor
  • 1-2 ek vaj
  • 1,5-2 dl tejszín
  • só és bors

Én most két darab sertésszűzzel dolgoztam, de természetesen kevesebbel is lehet foglalkozni, csak mi sokan vagyunk – úgyhogy ezt vegyétek figyelembe. 

A húsokat lehártyázom, majd hüvelykujj vastagságú tallérokra szeletelem. Nem klopfolom, maximum egy kicsit kézzel lenyomkodom őket. 

IMG 2474

IMG 2475

IMG 2479

A fűszereket egy mozsárba szórom, majd jól összedolgozom őket, aztuán pedig egyenletesen a húsokra osztom szét az egészet. Só és bors is kerül a tallérokra, majd kézzel kicsit bedörzsölöm az összes szeletbe a keveréket.

IMG 2460

IMG 2463

IMG 2482

IMG 2484

IMG 2489

IMG 2490

Egy nagyobb tálba lisztet szórok, majd a tallérokat alaposan belisztezem, és ezt követően forró olajban vagy zsírban elősütöm mindegyiket. Nem kell túlsütni őket, elég tényleg csak elősütni a húsokat, mert később majd megpuhulnak a párolás során.

IMG 2491

IMG 2494

Amint kész vagyunk az elősütéssel, az edénybe visszapakoljuk a húsokat, teszünk rájuk citromkarikákat, majd felöntjük alaplével és borral az edényt. Facsarunk egy kevés cirtomot az alapba, majd fedő alatt elkezdjük a párolási folyamatot. Menetközben kóstolgatunk, majd ha igényli, akkor citromozunk, de törekedjünk arra, hogy ne legyen túl erős, túl karakteres a citromos íz.

IMG 2498

IMG 2500

IMG 2504

IMG 2507

Amint a húsok megpuhultak, akkor kiszedegetjük őket egy tálra, majd befejezzük a mártást. Teszünk bele vajat, tejszínt esetleg citrom levét – majd hagyjuk összerotyani az egészet. Botmixerrel simává dolgozzuk a mártást, majd egy pár perc után le is vesszük a tűzről.

IMG 2508

IMG 2509

Köretként sültburgonyát, tócsnit vagy szalmaburgonyát tálalhatunk – én most ez  utóbbit választottam.

IMG 2512

IMG 2514

IMG 2516

IMG 2517

IMG 2522

Vélemény, hozzászólás?