Darált húsos, spenótos, karfiolos rácsos tészta
Ismét egy olyan ételt hozok, ami egy kísérlet, bár egyszer már az egyik verzióját kipróbáltam. Akkor csirkemell csíkokkal és kelbimbókkal próbálkoztam, most pedig egy új vonalat nézünk meg. Most azt találtam ki, hogy a leveles tésztára elősütött darált húst teszek, majd előfőzött karfiolok jönnek, azután pedig spenót. Mivel kísérletről van szó, így a végső kimenetel kérdéses, de valahogy csak megesszük… 🙂
Első lépésként a szép fej karfiolt rózsáira szedem, majd sós, zubogó vízben előfőzöm őket, majd kiteszem a rózsákat egy tálra hűlni.
Második körben hagymát dinsztelek egy mélyebb serpenyőben, majd a darált sertéshúst beleszórom. Kevés pirospaprika, fokhagyma és paradicsom püré érkezik, amiket klasszul összerottyantok. Fűszerként só, bors, petrezselyem és bazsalikom megy bele, majd ha már összeállt a húsos ragu, akkor kiteszem ezt is hűlni egy tálba.
Harmadik lépés, hogy az előző, kiöblített serpenyőben fokhagymákat pirítok finoman, majd spenótot öntök rájuk. Só, bors majd tejszín érkezik, és hagyom hogy klassz, sűrűbb massza jöjjön létre.
Gyakorlatilag a három töltelék anyag elkészült, jöhet a leveles tészta, amit azért nem én készítettem, hanem bolti. Mivel annyi alapanyagot sikerült előkészítenem, hogy egy tésztában nem férnének bele – így egyből kettő készül. Szóval kitekerem az első leveles tésztát, majd nagyjából tégla alapú részt töltök fel darált hússal. ( Már előre jelzem, hogy ez kicsit majd el is áztatja a tésztát, ami nem túl gáz, de van rá megoldás. A következő alkalommal először vékony sonka lapokat fogok a tésztára tenni, majd jöhet a darált hús – így nem lesz gond. )
Második rétegként jöhetnek a karfiol rózsák, amiket esetleg még kisebbekre is szedhetünk, vághatunk – na meg nem árt alaposan megsózni őket, mert akkor lesz király ízük.
Harmadik rétegként – minő csoda – érkezik a spenót massza, amit szintén egyenletesen rájuk pakolok. A képek szerint bevagdosom a leveles tésztát, majd ügyesen elkezdem felhajtogatni őket úgy, hogy középen fedésbe kerüljenek. A tészta tetejét megkenem tojással, majd szezám magokkal hintem meg a művemet. Ahogy az előbb is írtam, készítek még egy hasonló rácsos tésztát – majd tepsin mehetnek is a sütőbe. 180-200 C-on sütöm őket addig, amíg gyönyörű aranybarnák nem lesznek.
Ha elkészültünk velük, akkor hagyjuk őket kihűlni, majd hűtőbe tesszük mindkettőt lélegző fólia alá. Másnap éles késsel felvághatjuk a tésztákat – és élvezhetjük az ízeket.
Amint írtam is, a recept még nem száz százalékos. Ha a darált hús alá sonka csíkokat tesztek, akkor a darált hús nem járja át annyira a tésztát, és akkor könnyebb vele bánni. De nem volt nagy para, csak egy kicsit lágyabb lett a tészta alja. Úgyhogy sütésre fel, kísérletezgessetek Ti is, megéri. 🙂
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: