Családi hamburger készítése a grillen
Végre hétvége, végre együtt az egész család – mind a két fővárosba szakadt fiunk hazajön Egerbe, vagyis lehet együtt jó nagyokat dumálni, ész nélkül nézhetjük a filmeket, főzünk és sütünk együtt – vasárnap pedig készíthetünk házi cidereket, vagyis mi ezeket a napokat alig várjuk. Az időjárás sajna rettenetesen pocsék, az eső esik szinte folyamatosan – vagyis nagyjából be vagyunk zárva, de a teraszra azért ki-ki csalogatom a csapatot, ha mással nem, hát az illatokkal. Még pénteken felvetettem, hogy csináljunk burgereket – amire mindenki szeme elkezdett csillogni – majd szombaton az ötletet tett is követte.
Én még a múltkor ledaráltam vagy 2 kg marhanyakat, amit ki is porcióztunk, majd le is fagyasztottuk a 15 dkg-os húspogácsákat. Ezekből a marhahús tallérokból maradt még hat darab, amit szépen ki is engedtünk. Eszti már reggel elkezdte keleszteni a tésztát – amikből majd készülnek az aranybarna, szezámmagos bucik – mi pedig a srácokkal felosztottuk, hogy ki mit csinál. Tamás nálunk mindig a coleslaw saláta nagy mágusa – vagyis nekiáll a káposzta és répa gépi reszelésének, majd az ízesítésnek. Ezt követően összeállít egy bbq mártást, nehogy már valami bolti sz@rral vagy ketchuppal rontsuk el az összhatást. Én hagymákat pucolok, aprítok – majd egy serpenyőben elkészítem a karamellizált hagymát. Viktor bevállalta a sült krumpli elkészítését, és mérnöki pontossággal vágta fel a burgonyákat. Közben a bucik kisültek – és mindannyian a csodájukra jártunk. Eszti minden alkalommal finomít a receptjein, de most lassan a csúcsra ért. Olyan szépek és finomak lettek a bucik, hogy az elmondni, leírni is nehéz…
Én közben beindítottam a teraszon a jó öreg Landmannomat, aminek az egyik oldalán öntöttvas lemez volt, a másikon pedig maradt a rács. A forró lapon elkezdtem megsütni a bacon csíkokat, majd amikor ezek már szépen pirultak, akkor jöhettek a 15 dkg-os marhahús pogácsák. Természetesen a húsokat csak itt a grillen sóztam és borsoztam, majd amikor elkészültek, akkor egy fém rácson hagytam őket pihenni, hogy a kifolyó húslé ne áztassa el a burgereinket. A grillen megsütöttem a parenyica sajt lapokat is, majd a bucik kettévágott oldalai is kaptak egy kis grillezést a forró rácson.
Összeállításnál először egy réteg coleslaw sali érkezik a bucira, amelyikre mehet a húspogácsa, majd a grillezett parenyica sajt, ezután következik a karamellizált hagyma, a sült bacon, a bbq mártás – aztán ízlés szerint jalapeno paprika és paradicsom. A tányérról nem maradhat el a Viktor által kisütött ropogós krumpli sem, na meg még egy kis coleslaw sem – vagyis most már kész a varázslat. Mindenki csendben burkolja a hatalmasra tömött bucikat, csend van – de amikor végzünk, akkor halomra dicsérjük egymást, na meg a burgerünket. Kell ennél jobb szombat…?
A fotókat az új Samsung Galaxy S10e telefonommal készítettem – és szerintem a képek magukért beszélnek