Narancsos pácban érlelt, grillezett tarják steak burgonyákkal és mártással
Lépjünk ki a komfortzónánkból, vagyis grillezünk tarját – de kicsit másként, mint ahogy szoktunk.
Hozzávalók a páchoz:
- 1 kk őrölt kömény
- 1 kk citrombors
- 1 kk római kömény
- 1 kk bazsalikom
- 1 kk oregánó
- 1 kk koriander levél
- 1/2 kk őrölt chili
- oliva olaj
- 1/2 citrom leve
- reszelt citrom héj
- narancslé
- 5-6 gerezd fokagyma
A páchoz szükséges fűszereket és összetevőket egy nagyobb tálban összekeverem, és félreteszem.
Kb 5-6 gerezd fokhagymát megtisztítok, majd nagyon vékony szeletekre vagdosom mindegyiket. Kevés olajon a fokhagymákat el kezdem pirítani, majd néhány narancskarikát is rájuk dobok, később pedig felöntöm narancslével az egészet. Amint már a narancsok kicsit megfonnyadtak, már kellemesek az illatok, akkor leveszem a tűzről az edényt, majd a narancsos, fokhagymás alapot a fűszerekhez öntöm. Gyakorlatilag kész a páclevünk, amibe belepakolom az ujjnyi vastagságúra szeletelt tarjákat. Egy napra hűtőbe tesszük őket – természetesen úgy, hogy egy lélegző fóliával fedjük le az edényt.
Másnap, a grillezés előtt felteszünk burgonyákat héjastól főzni, persze úgy, hogy a vizet azért alaposan meg is sózzuk. Míg forr a víz, puhul a burgonya, addig készítünk egy klassz kis mártást, amihez felhasználhatjuk a tarjákból le-le vagdosott nyesedékeket, narancs gerezdeket, kevés alaplevet és ízlés szerint fűszereket – amiket klasszul összeforralok. Amikor már kellően összeérnek az ízek, akkor leszűröm a mártást, majd kevés tejszínnel állítom be az állagot.
A burgonyákat villával ellenőrzöm, és amikor már majdnem teljesen puhák, akkor leöntöm róluk a vizet, majd hosszirányban felvagdosom az összeset. A grillrácsra pakolom a burgonyákat, sózom is őket, majd a tarjákat is feldobálom a rácsra. Ha marad még hely, akkor narancskarikákat is grillezek, majd minden összetevőt a sülésnek megfelelően meg-meg forgatok a rácsokon. Mivel a húsokat nem sóztam a pácoláskor, ezt most megejtem, majd lassan tálalhatunk is.
A húsok klasszul megpuhultak, finoman citrusos az ízviláguk, nagyon illenek hozzájuk a kívül ropogós, belül vajpuha burgonyák, na meg a mártás is. Más ez az étel, mint amit általában megszoktunk, de nagyon illik egy jó baráti beszélgetéshez, egy finom borhoz. Érdemes kipróbálni 🙂