Csirkemelles, szárított paradicsomos, gombás rizottó
Imádom, imádjuk a rizottót, amit könnyű is elkészíteni – na meg nagyon kreatív kaja, ugyanis rengeteg alapanyaggal lehet kombinálni, vagyis kétszer nem esszük ugyanazt.
Hozzávalók:
- 0,5 kg rizottó rizs
- 10-15 dkg gomba
- 1 csirkemell
- 1 ek vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1,5 dl száraz fehér vagy rozé bor
- kb 1-1,5 l alaplé
- 4-5 szárított paradicsom
- szárított koriander
- só, bors
- friss snidling
- reszelt sajt
A csirkemellet kicsontozom, a bőrt leszedem, majd a húst egyenletes kockákra vagdosom. Sózom és borsozom a húsokat, majd vékony olajon elősütöm őket.
A serpenyőben a vajat felolvasztom, majd a rizottó rizst egy kicsit előpirítom, majd egy kevés borral felöntöm – amitől a konyhában már rögtön szuper illat is lesz. A feldarabolt hagymát a rizshez keverem, majd elkezdődik a folyamatos keverés, alaplével való felöntögetés – ami kb 28 percig kell, hogy tartson.
A gombákat feldarabolom, de nem túl kicsikre, hanem mindegyik 8 darabban kerül a rizshez, azután ismét alaplé, majd kevergetés jön.
Só, bors és szárított koriander levél érkezik a szárított paradicsomok mellett a rizottóba, majd ismét alaplé és ismét párolás.
Most már jöhetnek az elősütött húsok, kezdenek összeállni az ízek – az illatok pedig igencsak meggyőzőek. A rizs szemek már kezdenek krémessé válni, úgyhogy a finis következik. Friss snidlinget vágok apró darabokra, majd tálaláskor megszórom a rizottót velük, illetve sajtot reszelek – és már falatozunk is. Bő félóra a készítési idő, de azért ott kell állni mellette, mert mindig kevergetni kell őkelmét.