Húsételek

Csirkemelles, szárított paradicsomos, gombás rizottó

040

Imádom, imádjuk a rizottót, amit könnyű is elkészíteni – na meg nagyon kreatív kaja, ugyanis rengeteg alapanyaggal lehet kombinálni, vagyis kétszer nem esszük ugyanazt.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg rizottó rizs
  • 10-15 dkg gomba
  • 1 csirkemell
  • 1 ek vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1,5 dl száraz fehér vagy rozé bor
  • kb 1-1,5 l alaplé
  • 4-5 szárított paradicsom
  • szárított koriander
  • só, bors
  • friss snidling
  • reszelt sajt

A csirkemellet kicsontozom, a bőrt leszedem, majd a húst egyenletes kockákra vagdosom. Sózom és borsozom a húsokat, majd vékony olajon elősütöm őket.

A serpenyőben a vajat felolvasztom, majd a rizottó rizst egy kicsit előpirítom, majd egy kevés borral felöntöm – amitől a konyhában már rögtön szuper illat is lesz. A feldarabolt hagymát a rizshez keverem, majd elkezdődik a folyamatos keverés, alaplével való felöntögetés – ami kb 28 percig kell, hogy tartson.

A gombákat feldarabolom, de nem túl kicsikre, hanem mindegyik 8 darabban kerül a rizshez, azután ismét alaplé, majd kevergetés jön.

Só, bors és szárított koriander levél érkezik a szárított paradicsomok mellett a rizottóba, majd ismét alaplé és ismét párolás.

Most már jöhetnek az elősütött húsok, kezdenek összeállni az ízek – az illatok pedig igencsak meggyőzőek. A rizs szemek már kezdenek krémessé válni, úgyhogy a finis következik. Friss snidlinget vágok apró darabokra, majd tálaláskor megszórom a rizottót velük, illetve sajtot reszelek – és már falatozunk is. Bő félóra a készítési idő, de azért ott kell állni mellette, mert mindig kevergetni kell őkelmét.

004

005

008

009

010

014

017

021

023

027

030

032

038

040

Vélemény, hozzászólás?