Bajor, sörös hagymaleves snidlinggel
Igen, megint kísérletezgettem. Olvastam egy-két helyen erről a levesről – és ez született belőle. Hogy milyen lett? Nagyon finom, nagyon más, mint egy sima hagymaleves. Szóval gyertek, próbáljátok ki Ti is…
Hozzávalók, 4 személyre:
- 1 szikkadt zsemle vagy kifli
- 2 fej hagyma
- 7-7,5 dl alaplé
- 2-2,5 dl sör
- 10 dkg füstölt sajt
- 1 csomó snidling
- só, bors
- 1 ek zsír
Kezdetnek beizzítjuk a sütőt, amit kb 200 C-ra melegítünk elő. A zsemlét vagy a kiflit feldaraboljuk, majd egy tűzálló edény aljára pakoljuk őket. ( Ha nem elég szikkadtak, akkor egy kicsit elő is piríthatjuk őket ). A füstölt sajtot ráreszeljük a zsemlékre, majd a hagymák felé vesszük az irányt. A két fej hagymát felkarikázzuk, majd kevés zsíron megdinszteljük őket, de olyan szinten, hogy szép arany barnák legyenek a végén.
Az alaplevet egy kis lábasban felforrósítjuk, majd hozzá öntjük a sört. A sörös, forró alaplevet a sajtos zsemlékre öntjük, majd jöhet a hagymák kétharmada, só és bors, kevés snidling, na meg még egy kis sajt. Sütőbe toljuk az edényt, majd legalább 20 percig bent hagyjuk.
Miután kivesszük a majdnem kész levesünket, még beleszórjuk az aranybarna hagymák maradékát, megszórjuk snidlinggel – és már tálalunk is.
Igazi télvégi, kicsit esős időhöz illő tartalmas leves, aminek az íze a sör miatt nagyon egyedi, de nagyon finom. Na, mikor próbálod ki? 😀