Tahinis, korianderes húsgolyók – grillrácson elkészítve
Ahogy az előző posztban is írtam, már annyira ki voltam éhezve arra, hogy végre grillen készíthessek valamit, hogy ezt a nem feltétlen grill ételt is a megújult teraszunkon csináltam meg a kellemes tavaszi napsütésben.
Hozzávalók:
- 80 dkg darált hús ( sertész és marha 50-50 %-ban)
- 6-8 gerezd pucolt fokhagyma
- 1/2 ek római kömény
- só és bors gazdagon
- 1/2 marék friss koriander
- 2 ek tahini paszta
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kevéske víz
- 1 citrom leve
- 3-4 koktél paradicsom
- 1/2 marék friss koriander
Elsőként a húsgolyókat készítettem el, amihez a fokhagyma gerezdeket apróra daraboltam, majd a római köménnyel és a fűszerekkel együtt összedolgoztam a darált hússal. Alaposan összegyúrtam a masszát a szokásos módon, majd egy kicsit bevizeztem a kezeimet, és szép és egyenletes golyókat formáztam, miközben a kertben a fekete rigók óriási tavaszi bulit rendeztek az én legnagyobb örömömre. A grillrács már kellően forró volt, a golyókat szépen rápakoltam a rácsra, de most füstőlőfát is haszáltam a grillezés során, hogy klassz, füstös illat is legyen majd a tányérunkon.
Míg a húsgolyók készre sültek, addig készítettem egy mártást, amihez az összetevőket egy tálban összekevertem. Elővettem egy olyan serpenyőt, aminek nem műanyag a füle, majd a kész húsgolyókat a serpenyőbe dobtam. Az alaposan összekevert öntetet a húsgolyók mellé locsoltam, majd koktél pardicsomot karikáztam a húsgolyók közé – majd ezt a csodát a grillrácsra tettem. Természetesen innentől a serpenyő fülét már csak konyharuhával foghattam meg, de a lecsukott tető alatt kb 20 perc alatt elkészült a nagy mű. Mielőtt azonban kitálaltam volna a főételt, előtte alaposan megszórtam még apróra vágott korianderrel az ételt, majd most már tényleg az evésé volt a főszerep…