Spanyolos, könnyed vacsora
Spanyolos, könnyed vacsora
Akik rendszeresen olvassák a blogomat, azok bizonyára olvasták a barcelonai kirándulásunk gasztró élményeinkről szóló beszámolót, amelyet most egy kis hazai próba követett. A srácainknak, a srácainkkal közösen összeállítottuk a magunk kis tapas vacsoráját – némi eredeti, spanyol alapanyag felhasználásával.
Hogy mik kerültek a tálakba, majd a tányérokba?
Sült padron paprikák: Ezeket még kintről hoztuk a bőröndünkben. Az elkészítés rém egyszerű: a sütőt full feltekerjük, majd sütőpapírra dobáljuk a paprikákat, s mindaddig sütjük őket míg megpirulnak, kicsit meg is feketednek. Amint klasszul megráncosodnak, egy tála szórjuk őket, meglocsoljuk olivával és durva kősóval megszórjuk mindet.
Főtt, sült újburgonyák salsa szósszal: Az újburgonyákat előfőzzük, majd amikor már szinte puha, akkor olajon ropogósra sütjük mindet, majd salsa szósszal együtt tálaljuk.
Sült tintahal karikák: Sajna ezeket csak fagyasztott formában tudtuk prezentálni, de ettől függetlenül e nélkül nem lett volna teljes az élmény.
Chilis, sült garnélarákok: A koktélrákokat szintén fagyasztva vettük, melyeket egy nagyobb serpenyőben, kevés oliva olajon, fokhagyma és chili kíséretében megsütöttük, majd gazdagon megcitromozva tálaltunk.
Sült kagylók: Kevés fehérborban előpároljuk, majd kevés oliván, fokhagymával megsütjük őket, majd szintén citromlével locsolva tálaljuk.
Serrano sonkás krokett: Ezt odakint nagyon sok helyen ettük – így mi sem tudtuk kihagyni. A receptet a Street Kitchen-től újítottuk, melyért köszönet nekik. Szóval készül egy kvázi sonkás besamell mártás, amelyet bepanírozunk, majd bő olajban kisütünk. Király mártogatós és kísérő fogás.
Paradicsomos bagett serrano sonkával: Hál’ istennek most már itthon is lehet kapni ilyen sonkát, így teljessé válhat az élvezet. A paradicsom mártás egy bazsalikomos, durván tört nyers paradicsom mártás volt melyet simán rákentünk a bagett karikára, majd lazán ráhalmoztuk a vékony serranót. Brutál finom így az íz.
A kezdő fotón egy válogatás látható, de mint minden jóravaló tapas-ozás alkalmával az asztal közepén tálakban álltak a finomságok, majd mindenki ízlése és vérmérséklete szerint falatozott – miközben sangriát kortyolgattunk.