Rozéborban párolt, gombás sertéstokány hagymás bulgurral és céklával
Rozéborban párolt, gombás sertéstokány hagymás bulgurral és céklával
Volt a hűtőnkben két kisebb combdarab – és úgy gondoltam, hogy valami szaftos, ízes ebéd fog belőlük kerekedni.
A húsokat felcsíkoztam, majd sóval és borssal ízesítettem őket. Lisztben megforgattam mindet, majd egy nagyobb serpenyőben elősütöttem a csíkokat úgy, hogy három gerezd fokhagyma is belekerült az olajba. Egy nagy rakat csiperke gombát felszeleteltem, majd hagymát dinszteltem – aminek a tetejére mentek a gombák.
Ahogy a gombák kicsit megereszkedtek, jöhettek a húsok – majd nyakon öntöttem az egészet rozé borral – és fedő alatt elkezdtem párolni a cuccot. Többször is megkavartam az egészet, időnként öntöttem alá vizet is – na meg szórtam bele gazdagon petrezselymet és bazsalikomot is. Hagytam, hogy közepes lángon hadd rotyogjon – közben pedig feltettem a bulgurt. Eszter, a nejem a múltkor már készített ilyen köretet, de én még bulgur-szűz voltam. Pont úgy készítettem el a bulgurt, mint a rizst szoktuk – vagyis egy egység száraz anyag, két egység víz, illetve tettem még hozzá egy fej hagymát is. Amikor a kukta sípolt, akkor lekapcsoltam – majd kb 10 perc után lehetett is tálalni.
Mit mondjak, baromi jó lett, és rekord gyorsasággal betermeltük. És most jöhetnek a részletek: