Spenóttal, füstölt, főtt tarjával töltött besameles palacsinták
Spenóttal, füstölt, főtt tarjával töltött besameles palacsinták
Pár hónappal ezelőtt a háttérben bent a tévében a River Cottage egyik főzős műsora, ahol Hugh Fearnley-Whittingstall készített egy sós, spenótos, besameles palacsinta ételt – amire én csak a végére kapcsolódtam be, de mégis becsípődött az ötlet. Úgy gondoltam, valami hasonlót kipróbálok.
Kezdtem azzal a műveletsort, hogy sütöttem egy csomó palacsintát. Két serpenyő, folyamatos meló – és kb 20-25 perc múlva már tornyosult is a rengeteg palacsinta – jöhetett a töltelék készítés.
Fagyasztott, de leveles spenóttal dolgoztam, melyet egy nagyobb serpenyőben elkezdtem felmelegíteni, kiolvasztani. Öt gerezd fokhagymát apróra vágtam, mentek a spenót mellé, majd sóztam az egészet – és hagytam, hogy a leve elfőjön.
Készítettem egy közepes lábasban besamelt, de úgy hogy sóztam is, borsoztam is, majd a megdinsztelt vöröshagymát belekevertem a mártásba. Így elkészült egy sós, hagymás besamel mártás, amit két részre osztottam – az egyik ment a spenótba, a másik pedig öntetként megy majd a palacsinták alá, mellé.
Jöhetnek a palacsinták, rájuk egy szép szelet füstölt, főtt tarja, rá egy kanálnyi spenót – majd feltekerés következik. Egy magasabb jénai tálat kivajazok, majd függőlegesen kezdem beállítani az elkészült palacsinta hengereket, melyek majd egymást is tartják. Amikor megtelik a tál, akkor odaöntöm a hagymás, besamel mártást a palacsinták mellé – úgy, hogy az majdnem ellepje a tésztákat.
Sütő kb 200-230 C-on már izzik, betolom a jénait – és kb 20-25 perc után kész a mű. Nem tudom, hogy a Hugh által készített finomság milyen ízvilágot adott a végére, de az enyém azt hiszem, különleges lett. A palacsintába zárt spenót és tarja íze nagyon harmonizált a sós, hagymás besamellel – a palacsinták alsó része lágy és puha volt, míg a tetejük friss és ropogós. Szóval egy igazi késő őszi, tartalmas ételt sikerült kreálni, melyet biztos még sokszor ismétlés követ.
Ja és akinek tetszik a blogom, az nyugodtan szavazhat rám a goldenblog.hu-n: