Pástétom – gombás, répás, spenótos töltelékkel
Pástétom – gombás, répás, spenótos töltelékkel
Aki az elmúlt időszakban olvasgatta a blogomat, láthatta, hogy egy új eszközt, az őzgerincet találtam meg a konyhánkban, mely szerkezet beindította a fantáziámat. A mostani étel is egy ilyen kreáció, felhasználva ezt az eszközt.
Kezdtem azzal a műveletsort, hogy alaposan bekentem az őzgerincet vajjal, majd beszórtam liszttel, melyet egyenletesen el is osztottam a felületen. Egy bolti leveles tésztát belefektettem, úgy, hogy minden rész fedve legyen, illetve hogy a peremen jócskán túl is lógjon a tészta. Kész vagyunk, félrerakjuk a művünket.
Gombát vajon megpárolok, majd félrerakom, ezt követően apróra vágott répát is serpenyőbe teszek, párolom és karamellizálom őket. Ha már megpuhult a répa, akkor egy kis besamell-t öntünk rá, majd jöhet a gomba – s mindezt összedolgozzuk.
Sertés darált húst egy tojással,sóval, borssal és jelentős mennyiségű petrezselyemmel összedolgozunk, lehet kézzel, villával vagy bárhogy – lényeg, hogy egyenletes legyen. A darált húsos kombót elkezdjük villával bekanalazni a leveles tésztára úgy, hogy egy „U” alakú keresztmetszet alakuljon ki. Ha nagyjából megvagyunk, akkor a villa hátoldalával megy is nyomkodjuk a húst, hogy egyenletes és tömött legyen, majd jöhet a spenót.
A spenót leveleket megmossuk, majd két vagy három sorban pakoljuk a húsra úgy, hogy lefedje az egész felületet. A spenót nyers, tehát nem forrázzuk – máris tök jól néz ki az egész.
Jöhet a gombás, répás cucc, melyet a spenótra kanalazunk, melyet szintén egyenletesen elkenünk, megnyomkodunk úgy, hogy vízszintes felület alakuljon ki. Már csak a lelógó tészta felhajtogatása hiányzik – aztán jöhet a sütés.
Addig sütjük a pástétomot, amíg a leveles tészta aranybarna nem lesz, amikor úgy látjuk hogy kész, akkor kiborítjuk a művünket egy tepsire, majd a tetejét is gyönyörűre pirítjuk.
Megvárjuk amíg a cucc kihűl, majd kb egy centis vékonyságú szeletekre vágjuk fel. Salátával, komolyabb köretekkel, késsel vagy kézzel, gyorsan vagy lassan lehet enni – egy a lényeg: nagyon király étel. Most csináltam ilyet először, de nem utoljára…