Cevap, lepinja és ajvár
Hozzávalók a lepinja-hoz:
- 300 ml meleg víz
- 21 g élesztő
- 1 tk cukor
- 400 g liszt
- 1 csipet só
A meleg víz felét hozzáöntöttem az össze morzsolt élesztőhöz, majd 1 tk cukrot is tettem az alapba. 10 percig pihent a cucc, majd kimérten a lisztet, sóztam, aztán a felfuttatott élesztőt össze dolgoztam a liszttel, amihez aztán folyamatosan adagoltam a maradék melegvizet. A tészta meglepően nyúlós, ragadós volt, de nem kell megijedni, ettől lesz jó majd a végeredmény. Fólia alatt hagytam pihenni a tésztát a gyúrás után, vagyis hagytam hogy szépen megkeljen őkelme.
Az edényben a tészta szépen meg is kelt, majd nyolc egyenlő méretű bucit formáztam (erősen lisztezett deszkán) amiket egy sütőpapírral bélelt tepsin hagytam még pihenni (10 perc). A letelt idő után vizes kézzel a bucikat széthúztam, ekkor már tényleg lepényke formák jöttek létre, amiket késsel be is irdaltam.
A sütő már elérte a 220 C-os hőmérsékletet ( alsó-felső sütés), majd szűk 15 perc alatt lett kész az első adag – ugyanis én több etapban sütöttem őket készre.
A lepinja-k tényleg olyanok lettek, amikre vágytam. Kívül szépen átsültek, belül könnyed és foszlós volt a tészta, amit könnyen fel lehetett vágni – így klassz zsebes piták jöttek létre.
Hozzávalók a cevap-hoz:
- 50 dkg darált sertéshús
- 50 dkg darált marhahús
- 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 csipet szódabikarbóna
- só és bors
- 50 ml viz
A kétféle darált húst és a többi összetevőt egy tálban összedolgozzuk egy villával, majd néhány órára vagy akár egy napra is hűtőbe tesszük. Amikor már grillezni készülünk, akkor bevizezett kézzel rudakká sodorjuk a masszát és a grillrácson szépen készre sütjük őket.
Tálalas előtt fehér hagymát vágunk apró kockára, majd a lepinja-kat egyesével felvágjuk. A pitákat gazdagon megkenjük ajvárral, most jöhetnek a fehér hagyma kockák, majd 3-3 cevap kerül meg a lepénykék belsejébe.