Húsmentes ételekKedvenceim

Manouche és hummusz

Ez egy számunkra új ízvilág, azonban a libanoni konyha egyik alap étele a manouche ( másként man’ouche, manakich, mana’ich ), azaz egy kőlapon sült, hosszúkás tészta, amin két nagyon fontos elem van: az oliva olaj és a zatar, ami egy spéci libanoni fűszerkeverék.

Nos ezt a különleges étel készítettük el ma délután, miután egyszer Pesten már ettünk ilyen finomságot, majd világjáró barátom meglepett egy üvegnyi zatar-ral, utána már csak el kellett olvasni néhány hazai és külföldi receptet, megnéztünk jó pár YouTube videót – majd nekiestünk egy próba sütésnek.

Azért volt még egy kis előkészület, ugyanis Eszterem még pénteken egy doboznyi joghurtot egy apró lyukú zsákba öntött, majd a zsákot felkötötte, hogy a joghurt leve szépen lecsöpögjön. A több mint 24 órás lógatás, csurgatás nyomán létrejött a nagyon kellemes ízvilágú krémsajt, ami szintén meghatározója lett a vasárnapi vacsoránknak.

Délután Eszter összeállított egy klasszik pizza tésztát, megkelesztettük, majd a sütőbe betettem a pizza sütő kőlapunkat, a hőfokot pedig feltekertem 300 C-ra. A megkelt tésztát négy, egyenlő részre vágtuk, majd vékony, de hosszúkás tésztákat nyújtottunk belőlük. Kígyó uborkát szeleteltem hajszál vékonyra, friss rukkolát és citromfüvet tépkedtem, szárított mentát morzsoltunk, de aprítottunk aszalt paradicsomot, daraboltunk kék sajtot, sőt Eszti készített egy klasszikus hummuszt is – vagyis folytak az előkészületek.

A sütő és a kőlap elérte a 300 c-os határt, majd egy hosszúkás tésztát ráfektettem a kőlapra, meglocsoltam oliva olajjal, amit szét is kenegettem a felületen, majd érkezett a zatar, a szuper spéci fűszerkeverék. (Egyébként lehet kapni a fővárosban több féle zatart is, akit érdelek a forrás, az írjon rám.)

Pár perc alatt a tészta szépen felpúposodik, a szélei kezdenek bebarnulni, vagyis néhány perc alatt el is készül az első adag. Kivéve a forró tésztát, megkenjük a krémsajtunkkal, majd ízlés szerint pakoljuk rá a sokféle összetevőt – aztán már csak élvezni kell az ízeket. Most hirtelen ennyit, majd úgyis készítünk még ilyen libanoni street food kaját, akkor majd részletesebben írok receptet is. 🙂