Kedvenceim

Gyömbér shot

Még tavaly ősszel ittunk először gyömbér shot-ot Finnországban, majd télen hoztak is nekünk a gyerekek egy üveggel – azóta pedig függők lettünk, sőt meg is tanultuk, hogy miként lehet ezt a vitamin bombát elkészíteni. Persze ennek is lehet kb hatszáz recept variációja, sőt mi is folyamatosan finomítunk rajta, de így télvíz és covid alatt nem árt egy kis vitamin utánpótlás – ha pedig bulizni vágyunk, akkor vodkával megágyazva igazán ütős rövid ital is lehet belőle…

Hozzávalók ( kb 1 l shot-hoz )

  • 6-7 db gyömbér (lásd a fotókat)
  • 4-5 citrom vagy lime
  • 4-5 ek méz (de lehet több is, ízlés kérdése)
  • kb 0,5-0,7 dl víz

Egy éles késsel megpucoljuk, meghámozzuk a gyömbéreket, majd fel is daraboljuk őket, hogy a turmixnak könnyebb dolga legyen. Citromot vágunk félbe, majd kinyomjuk belőlük az összes levet (én lime-ot is használtam, mert nem volt elég citromunk – de minden szabadon választott opció).

A turmixgép üvegébe bedobáljuk a gyömbér darabkákat, ráöntjük a citrom levet és érkezhet a méz is, na meg kb 2,5-3 dl víz is. Teljes fordulatra kapcsoljuk a masinát, majd hagyjuk, hogy vagy tíz percig daráljon, keverjen a gép. Amikor kész az első etap, akkor egy apró szemű szűrőn öntjük át a masszát úgy, hogy közben egy kis kanállal át is passzírozzuk a sűrű anyagot. Ami a szűrőben fennakad, azt egy másik edénykébe tesszük, majd ezt addig folytatjuk, míg ki nem ürül a turmix üvege.

Az edénykében lévő sűrű és masszív anyagot megint felöntjük 2,5-3 dl vízzel, majd hagyjuk hogy egy kicsit még álljon is a massza. Ha gondoljátok, ez után még lehet megint turmixolni, de ismét vár ránk egy szűrős, passzírozós mutatvány is. Az így kialakult kb 0,5-0,5 l folyadékot összeöntjük, kicsit át is keverjük, majd üvegekbe töltjük a kész gyömbér shot-unkat.

Rögtön kóstolhatunk is, de igazándiból másnap áll össze igaziból a cucc, amikor egy teljes napot állt az üveg a hűtőben – az ízek pedig egymáshoz simulnak. Ha megkóstoltátok így, akkor utána jöhet a komolyabb verzió is, úgyhogy jöhet a vodka és a shot új szintre emelkedik… 🙂