Húsételek

Porterben párolt, sült oldalas fokhagymás brokkoli pürével

Hát sajnos ez a rohadék vírus csak eljutott hozzánk is, és ha nem figyelünk vagy nem vagyunk óvatosak, akkor bennünket is elcsíphet – ami a mi esetünkben komoly problémát jelentene, ugyanis a nyolcvan körüli szüleimmel egy házban lakunk… Tehát vigyázunk rájuk – és természetesen vigyázunk magunkra is, azaz mostantól itthon ebédelünk nem csak a hétvégén, hanem hét közben is. Ha pedig itthon eszünk, akkor többet is kell főzni, vagyis több recept és több étel következik – Ti pedig esetleg inspirálódhattok a receptjeimből.

Most egy olyan ételt hozok, amit már rég el akartam készíteni – de eddig nem volt rá időm és energiám, most pedig úgy tűnik, hogy eljött az  ideje…

Image00007

Image00002

Hozzávalók:

  • sertés oldalas
  • porter sör
  • kacsazsír
  • só és bors
  • rozmaring ágak
  • fokhagyma

Hozzávalók a püréhez:

  • egy fej brokkoli
  • 3-4 db burgonya
  • só és bors
  • vaj
  • fokhagyma

Én elsőként a pürét készítettem el. Először a brokkolit rózsáira szedtem, a nagyobbakat fel is vagdostam. Egy lábasba dobtam őket, majd felengedtem az edényt vízzel. Burgonyákat hámoztam, daraboltam illetve néhány gerezd fokhagymát is pucoltam – majd ezek is mentek a lábasba. A gázt feltekertem, majd addig főztem a brokkolit, míg szinte szét nem estek a rózsák. Amikor ide érkeztem, akkor a vizet leöntöttem a kombóról, majd krumplinyomóval elkezdtem a tartalmat összetörni. Ez a művelet azonban nem vezetett teljes eredményre, úgyhogy elővettem a cuttert, amiben krémessé sikerült összedolgozni a brokkolit. Nem kevés vajjal még összekevertem a pürét, majd még sóval beállítottam a végleges ízt.

Image00002

Image00004

Image00003

Image00022

Image00023

Az oldalast kiszedtem a mélyhűtőből, kiengedtem őkelmét, majd a csontok mellett felvágtam őt, de a megoldás az lett, hogy két-két csont mellett történt a vágás. A felvágott oldalas darabokat alaposan besóztam és borssal is megszórtam, majd a darabokat a tepsibe pakoltam. Ezt megelőzően a tepsit kikentem kacsazsírral, a zsír mellé pedig öntöttem egy gyönyörű, mélybarna színvilágú porter sört is. Az ízek teljessé tételéhez szükség volt még fokhagymára, illetve néhány ág rozmaringra is, majd a tepsit betoltam a 180 C-os sütőbe. Ez a sütés 1 óra 20 percig tartott, közben időnként át-át forgattam az oldalas darabokat, majd sütési idő lejárta után feltekertem a hőfokot 210 C-ra – és így ment kb 20 percig a lesütés.

Image00006

Image00007

Image00009

Image00010

Image00012

Image00015

Image00017

Image00018

Image00020

Image00026

Image00027

Már csak tálalni kellett, majd learatni a babérokat az életünk értelme részéről…  🙂

Ez a kaja már csak azért is jó, mert nem csak a vasárnapi ebédünket ikszelte ki, hanem a holnapi főétkezést is megoldjuk vele, amihez a leves is kész, de az majd a következő posztban érkezik…

Image00028

Image00036

Image00034

Vélemény, hozzászólás?