Utazások / Élménybeszámolók

Párizs – Sorbonne, Panthéon, Luxembourg Park, pezsgő és hajókázás

Aki már napok óta követ bennünket,  az tudhatja,  hogy számunkra a mai napnak sokkal nagyobb jelentősége van – így ez a nap nem elsősorban a városnézésről szól, hanem inkább a könnyed bulizásról, a lazulásról.

Reggel ismét tovább aludtam, mint általában,  de ez tényleg a sok sétának köszönhető, na meg annak, hogy sajna már nem vagyunk húszévesek. Nos reggel leszaladtam kávéért a pékségbe,  de előtte elugrottam a közeli kisboltba  – mert azt találtam ki,  hogy pezsgőt kell vennem ezen a szép reggelen. Unokabátyám – Sanyi – azt szokta mondani, hogy egy igazi Hegyvári 12 előtt nem iszik alkoholt,  de hát a szabályok azért vannak,  hogy azokat ne tartsuk be…

20190708 151336

Szóval találtam egy nagyon klassz, kíváló brut pezsgőt, vettem fűszeres sajtválogatást és spanyol, hajszálvékonyra szeletelt sonkát, na meg vettem egy friss bagettet – aztán mentem a kávékért a pékünkhöz. Eszti már éppen kezdett hiányolni,  de a finom falatok és a pezsgő rögtön mosolyt csaltak az arcára, kezdett ébredezni. Tehát nem tartottuk be a klasszikus Hegyvári szabályt,  mert 9-kor már pezsgőt ittunk, na meg franciásan reggeliztünk, miközben Párizs is kezdte nyitogatni a szemeit.

Azt találta ki életem párja, hogy elsétálunk Párizs legrégebbi utcáján (Rue Saint Jacques)  – ami tőlünk 2 percre van – a Sorbonne egyetemre, benézünk oda is ha lehet,  majd megnézzük a Panthéon-t,  ami 30 éve szintén kimaradt a listánkból. Nos az egyetem épületét könnyen meg is találtunk,  már csak azért is, mert egy óriási épületegyüttes, egy konkrét tömb a főépület – a környékbeli egyéb épületekről és kollégiumokról már ne is beszéljünk. Bejutni azonban nem lehet,  pedig próbálkoztunk több bejáratnál is – eredménytelenül.

20190708 120514

Sebaj, lássuk a Panthéon-t. Hát kár lett volna kihagyni, mert lenyűgöző. Az épület eredetileg templomnak épült,  majd a francia nemzet temetkezési helye,  mauzóleuma lett. Méltó a funkciójára, mert a hatalmas oszlopsorai,  a kupola,  az egész kialakítása ezt a méltóságosságot mutatja. Itt van eltemetve többek között Voltaire,  Rousseau, a Curie házaspár, Dumas,  Viktor Hugo, Zola, de a sort még lehetne sorolni.

20190708 121505

20190708 124417

20190708 124601

Érdekesség még, hogy a kupolából leengedve leng egy 17 cm átmérőjű golyó,  amely az un Foucault-inga elvét mutatja, vagyis fizikai bizonyíték arra,  hogy a föld tényleg forog…

20190708 130901

20190708 122235

Innen átsétáltunk a Luxemburg parkba, de ebben semmi tervezett nem volt – egyszerűen csak ott volt előttünk.  Azt nem tudom,  hogy a párizsiak mikor dolgoznak, de hétfő délelőtt annyi ember,  annyi család volt kinn, mint nálunk egy háromnapos hétvégén. A kissrácok kis vitroláshajókkal játszanak a tóban, a fiatalok piknikeznek,  többen bikiniben napoznak vagy csak egyszerűen dumálnak. Igazán szép park, olyan amit az Eiffel toronynál is hiányoltunk a napokban.

20190708 135153

20190708 141309

Ezután visszatértünk a hotelbe,  iszogattunk,  lazultunk, kicsit szundikáltunk,  majd késő délután mentünk hajózni, romantikázni és vacsorázni.

Lesétáltunk a Pont Neuf-hoz,  ahonnan a hajónk indult. Pont jókor érkeztünk, kifizettük a jegyeket,  majd az elsők között kereshettünk helyet a tetőteraszon. Egy óra városnézés következett, ahol egy idegenvezető csajszi franciául és franciás angolul mesélt a városról,  az épületetekről. Biztos ami biztos,  mi ide is vittünk egy üveg pezsit,  amivel jól jártunk,  mert minden gond nélkül lehetett fogyasztani – és így az út is sokkal hangulatosabb lett.

20190708 195503

20190708 192923

20190708 193558

Mire visszaértünk,  addigra már mindketten megéheztünk,  majd egy olyan étterembe mentünk,  amit Eszti már tegnap kinézett nekünk. Nagyon jó választás volt,  a hét egyik legjobb konyháját sikerült megtalálni. Esztike quiche lorraine-nel indított,  majd borjút evett tejszínes,  zöldséges mártással, én párolt, friss korianderes békacombokat kértem,  majd burgundi marha következett a tányéromon.

Innen már csak egy kis séta volt az esti Szajna part,  ahol hétfő este ellenére ( kb 22 óra)  ismét nagyon sokan ücsörögtek, piálgattak, dumcsiztak. Mi is bontottunk egy bordóit,  nézegettük az utolsó sétahajókat – és beszélgettünk. A közelünkben pár perc alatt kialakult egy kis bunyó hangulat két piásabb csapat között,  de mire az első pofonok elcsattantak volna,  addigra a föld alól megjelentek a part biztonsági őrei – és már béke is lett.

Azt hiszem megint kimaxoltuk a napot,  holnaptól indul egy újabb harmincas a közös életünkben.  🙂

Vélemény, hozzászólás?