Levesek

Tejszínes vadnyúlleves erdei gombákkal

IMG 1663

IMG 1657

A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát. Gondolkodtam, hogy milyen húsból készítsek levest, amikor a fagyasztónkban találtam egy csontos vadnyúl alkatrészt, amin sajna nem sok színhús van – viszont amiből tökéletes alaplevet vagy levest lehet készíteni. A fagyasztónkban a hús mellett volt még egy kilónyi erdei gomba keverék is, amit rögtön meg is feleztem – és ki is alakult a koncepció.

Hozzávalók az alapléhez:

  • 1 komplett vadnyúl borda
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db gyökér zöldség
  • 1 db fokhagyma
  • 1 db karalábé
  • 1 csomó petrezselyem
  • hideg víz

IMG 1578

A lábasban a vizet megsózom, belepakolom az összes összetevőt, majd alacsony lángon elkezdem főzni az alaplevet. Nagyon fontos a lassú és gyöngyöző főzés, mert ekkor a lé nem lesz zavaros, az íz és illatanyagok szépen részei lesznek az alaplevünknek. A főzés felénél a keletkező habréteget szépen leszedjük a léről, de finoman kell dolgozni, hogy ne kavarjuk fel a levesünk alapját. Amikor már az alaplének gyönyörű színe alakul ki, az illat pedig belengi a konyhát, akkor a zöldségeket és a csontos húst kiszedjük a léből, majd leszűrjük a levet. A bordákról és a csontokról egy éles késsel leszedegetjük a használható húsokat, amiket szépen fel is kockázunk. 

IMG 1573

IMG 1588

Hozzávalók a leveshez:

  • vadnyúl alaplé
  • felkockázott vadnyúl húsok
  • 1/2 kg erdei gomba keverék ( vargánya, rizike, kucsma gomba tönk, gyűrűs tuskó gomba, fenyőtinóru, sárga rókagomba, laska, shitake )
  • 1/4 kg csiperke gomba
  • 1 csomó petrezselyem levél
  • 3-5 db sárgarépa
  • 1/2 tk őrölt borókabogyó
  • 1/2 tk őrölt kömény
  • só, bors, chilipor
  • tejszín
  • 1/2 citrom leve

Az alaplevet felteszem a lábasban, majd amikor már forró, akkor beleszórom a felkockázott répákat puhulni. Érkeznek a fűszerek: só, bors, egy késhegynyi chilipor, a boróka, a kömény és egy félmaréknyi felvágott petrezselyem zöld. Amikor már kezd puhulni a répa, akkor jöhet a feldarabolt csiperke gomba, majd a fél kilónyi erdei gomba is. Természetesen nem maradhat el az előfőzött, felkockázott nyúlhús sem – majd hagyom, hogy szépen minden összefőjön. Kóstolgatok, esetleg fűszerezek még, majd egy fél citrom levét is a levesbe nyomom – ezáltal egy kicsit savasabb, pikánsabb lesz a végeredmény. Utolsó fázisként egy kevés tejszínnel selymesítem be a levesemet, majd még petrezselyemmel szórom meg a tetejét.

IMG 1636

IMG 1637

IMG 1638

IMG 1643

IMG 1647

IMG 1650

Forrón és gyorsan tálalom, mert nagyon éhes már a csapat, az illatok pedig nagyon meggyőzőek.

IMG 1663

IMG 1651

IMG 1666

 

 Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?