Pupusas grillrácson sütve
Viktor fiam már régóta rágja a fülem, hogy készítsek pupusast, mert Ők a haverokkal már többször is kóstolták – és nagyon ízlett Nekik. Őszintén, fogalmam sem volt, hogy mit is takar ez a fura név, de rengeteg receptes blogon rátaláltam a leírásokra, és rá kellett ébrednem, hogy egyfajta divatja lett ennek a salvadori ételnek. Nos én is beálltam a sorba, én is nekiálltam tésztát gyúrni, de én nem száraz serpenyőben, hanem grillrácson sütöttem ki a tésztákat. A receptet én egyből megtripláztam, így 23 db pupusas készült el, ami aztán vihar gyorsasággal el is fogyott.
Hozzávalók kb 6-7 db-hoz:
- 30 dkg liszt ( BL55 )
- 1 dl víz
- 0,5 dl olaj
- 1 tk sütőpor
- só
A lisztet és a többi összetevőt a keverőtálba töltöttem, majd a dagasztó gépre bíztam a keverést. Amint összeállt a tészta, hagytam egy kicsit pihenni, addig pedig összeállítottam a tölteléket.
Gépsonkát szeleteltem, majd kockáztam fel, aminek kb a felét meg is pirítottam egy serpenyőben. Igazándiból bacont kellett volna lepirítani, de nekem nem volt itthon, így ezt a kompromisszumos megoldást választottam. Rengeteg sajtot is reszeltettem Viktorral, na meg hoztam egy marék snidlinget a teraszról. Adagonként három gerezd fokhagymát tisztítottam meg, amiket szépen fel is aprítottam, majd bontottam egy kukorica konzervet is – aztán kezdtem is összeállítani a tölteléket. Mi is kell még? Ja tejföl. Mondjuk azt azért kizártnak tartom, hogy El Salvadorban is tejföllel dolgoznának, de most ezen nem merengek sokat. Szóval ezt a sok cuccot egy tálban összekevertem, majd nekiálltam kinyújtani a tésztát.
Belisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, persze több adagban, lépésenként. Ahogy kinyújtottam őket, úgy egy tejfölös dobozzal kivágtam a kb 10 cm átmérőjű lapocskákat, amiket rögtön meg is töltöttem a sajtos, tejfölös keverékkel. Egy-egy tészta korongra egy-egy evőkanálnyi töltelék jutott, majd az összecsukott batyukat villával le is nyomkodtam.
Amint elkészültem a 23 db batyuval, kiballagtam a teraszra, ahol szikrázóan sütött a tavaszi napocska. A grillt közepes lángra állítottam, majd gyönyörűen át is sütöttem az összes pupusast.
A srácok fejenként három pupusast egyből betermeltek, nekem kettő darab is bőven elegendőnek bizonyult. Nagyon ízletes, igazi buliba vagy vendégvárásra alkalmas kaja, amit ezután én is többször meg fogok csinálni, az biztos.