HúsételekKedvenceim

Bazsalikomos húsgombócok gombamártással, pennével

IMG 2882

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéscomb vagy tarja
  • 1,5 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1,5-2 ek bazsalikom
  • zsemlemorzsa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A mártáshoz:

  • 1,5 fej vöröshagyma
  • 20-25 dkg csiperke
  • 2 dl főzőtejszín
  • liszt
  • 1,5 dl fehérbor
  • só és bors
  • bazsalikom

Első lépésként én húst darálok, ugyanis nem volt itthon darálthús. Egy nagyobb edénybe teszem a darálthúst, majd ütök bele egy tojást, ráhajítom a apróra darált vöröshagymát, a fagyasztott bazsalikomot és a fűszereket. Öntök a masszára valamennyi zsemlemorzsát, majd összegyúrom a gombócok alapját. Ha igényli, akkor még mehet bele zsemlemorzsa, a lényeg az, hogy egy homogén, jól formázható húsos massza jöjjön létre. Ha kész vagyok, akkor vizes kézzel pinponglabda méretű gombócokat formázok.

IMG 2810

IMG 2819

IMG 2811

IMG 2815

IMG 2814

IMG 2824

IMG 2826

IMG 2830

IMG 2832

IMG 2835

Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítek, majd a húshombócokat elősütöm, törekedve arra, hogy minden oldaluk kapjon egy finom pörzsréteget. Ne süsd túl, mert a gombamártással együtt még párolni is fogjuk őket, vagyis tényleg csak elősütésre van szükség. 

IMG 2837

IMG 2840

IMG 2841

IMG 2848

IMG 2849

A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megdinsztelem a maradék, apróra vágott vöröshagymát. A gombát két részre osztom – a szárait és a kisebb fejeket apróra darabolom, míg a fejeket vékony csíkokra vagdosom. Az apróra vágott darabokat a hagymára dobom, majd kevés fehérborral együtt elkezdem párolni. Mehet hozzá só és bors, na meg valamennyi bazsalikom is. 

Amikor már klassz az ízvilág, szinte pépes az alap, akkor jöhetnek a nagyobb méretű gombák is, na meg egy lisztes, tejszínes habarás is. Ezeket az összetevőket is összerottyantom, majd jöhetnek a gombócok. Fedő alatt párolom az egész kombót, időnként átmozgatva a húsokat.

IMG 2844

IMG 2846

IMG 2852

IMG 2854

IMG 2859

IMG 2861

IMG 2864

IMG 2862

IMG 2867

Zárásként penne tésztát főzünk, majd már tálalhatunk is. Izgalmas ízvilágú, mediterrán beütésű, de igazi téli étel, amit érdemes kipróbálni.

IMG 2882

IMG 2879

IMG 2883

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:
facebook_1.jpg
insatgram.jpg

Vélemény, hozzászólás?