Tandori csirke curry, rizzsel és chapati-val
Mindig szeretek új területeket kipróbálni, új ízekkel és fűszerekkel kísérletezgetni. A múltkoriban már készítettem egy csirke tikkát, és most megint az angol/indiai vonalat próbálgatom – vagyis nem egy autentikus indiai étel kerül a terítékre, hanem annak egy európaibb verziója. Ami kell hozzá az a csirkehús, rengeteg fűszer és kreativitás.
Lássunk hát hozzá.
Mindenekelőtt készítenünk kell egy tandori fűszerkeveréket, amihez a következő fűszereket használtam:
- 3 tk fokhagymapor
- 3 tk gyömbérpor
- 1 tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk őrölt szerecsendió
- 3 ek római kömény
- 2 ek koriandermag
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk bors
- 1 tk só
- 1 ek chili
Az összetevőket egy mozsárban összezúztam, majd egy tálban kb 2-2,5 dl joghurttal összekevertem. A kifilézett és felkockázott csirkecombokat szintén a tálba öntöttem, meglocsoltam egy kevés citrom levével – majd az egészet kézzel összedolgoztam. A tálra tettem egy lélegző fóliát, majd betettem a hűtőbe, minimum 2 órára.
Amint letelt a pácolási idő, ismét a gazdag fűszerek világába csöppentem. A mozsárba az alábbi finomságok kerültek:
- 1 ek koriander
- 1 ek római kömény
- 1 tk mustármag
- 1 ek garam masala
- 2 tk kurkuma
- 1 tk gyömbér
- chili
- curry por
Ezeket is összezúztam, majd hagymát pucoltam és daraboltam fel. A hagymát egy nagyobb serpenyőben elkezdtem olajon pirítani, de úgy, hogy a mozsárban lévő fűszerkeveréket is bele kevertem. A hagymás, fűszeres kombó elkezdett finoman pirulni – a teraszon pedig olyan intenzív illat lett, mintha tényleg valahol Delhiben lennénk. A római kömény, a kurkuma, a curry tényleg meggyőzött, hogy jó az irány – de van még meló bőven.
A serpenyőben rotyogó alapba paradicsom pürét öntök, majd érkeznek a bepácolt csirke comb kockák – majd fedőt teszek az edényre, és alaplángon párolom az egész finomságot. Ha igényli az étel, akkor vízzel vagy joghurttal még finomíthatunk az állagon, illetve kóstoljunk is, hogy a só elég volt-e.
Míg a tandori csirkénk puhul, addig főzünk egy jó adag rizst, illetve készítünk egy indiai kenyérkét, vagyis chapatit.
Kimérek
- 200 g teljes kiőrlésű búza lisztet
- 200 g finom lisztet
- sót
- 1,5-2 dl vizet.
Ezeket összekeverem, majd összegyúrom – és hagyom vagy 15 percig pihenni. A türelmi idő letelte után golflabda méretű golyókat készítek, amikből aztán vékony lapokat nyújtok a deszkán. A kicsi és vékony tésztákat a grillrácson kb 150 C-on megsütöm, de sima száraz serpenyőben is elvégezhető ez a művelet. Klasszul kezdenek felpúposodni, hólyagosodni a tészták – majd megfordítom őket, és lassan tálalhatunk is.
A tányérra halmozok egy jó adag rizst, ráhalmozok egy szép adag illatos csirke curry-t, majd jöhet mellé egy-egy chapati is. Az ízek, az illatok nagyon meggyőznek nem csak engem, hanem az egész famíliát is – úgyhogy lassan majd jöhetnek az igazi indiai ételek is… 🙂
Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket: