Alma és hagymaágyon, sörben párolt és sült csontos, bőrös karaj
A húsboltban még a szilveszter utáni kínálatban mosolygott rám egy gyönyörű, csontos, bőrős sertés karaj – amit nem volt szívem ott hagyni. Úgy szerettem volna megsütni, hogy a bőre is rajta maradjon, be is irdaltam szépen – de végén a zsír és a bőr szinte leolvadt. Sebaj, az íz olyan fantasztikus lett, hogy ez kárpótolt bennünket.
Hozzávalók:
- 2,5 kg csontos, bőrös sertés karaj
- 1 fej nagyobb hagyma
- 1 alma
- 1/2 l sör
- 2 rozmaring ág
- só
A hagymát megtisztítjuk, az almát kimagozzuk, majd mindkettőt felkarikázzuk. A gyönyörű karajunk bőrös felületét egyenletesen beirdaljuk – persze nagyon éles késre lesz szükség. Alaposan besózzuk őkelmét. Elővesszük az öntöttvas edényünket, majd az aljára rétegezzük a felkarikázott alkatrészeket, azután rájuk pakoljuk a beirdalt karajunkat. Bepakolunk két rozmaring ágat, azután rálocsoljuk a sört a húsra.
A sütőnk már 220 C-on izzik, úgyhogy becsúsztatjuk az edényt még fedő nélkül – és hagyjuk, hogy 1/2 óráig kicsit piruljon a bőr. Amint letelik ez az idő, lejjebb vesszük a hőfokot ( 180 C ), és rátesszük a fedőt. A húst annyi ideig kell párolni, ahány kiló – vagyis 2,5 órára tervezem a teljes projektet.
Félidőnél hozom a maghőmérőt, de csak 70 C-on körül járunk, úgyhogy még visszateszem puhulni őkelmét. A két óra letelte után leveszem a fedőt – és látom, hogy a háj és a bőr önálló életet indított, vagyis levált a húsról. No para, ott marad a hús mellett minden – és immár fedő nélkül lesütöm a húsunkat.
A maghőmérő már 82-85 C-ot mutat, úgyhogy kész vagyunk. A hús szemmel láthatóan omlós, az illat brutál jó. A rozmaring és az alma illata vegyül a sült húséval, úgyhogy hagyjuk pihenni a karajt.
A végeredmény olyan puha lett, hogy a csontokat kézzel le tudjuk fejteni, azután már szeletelhetjük is. De őszintén a legjobb íz és állag másnap, a hűtőben állás után jön: egy könnyű salátával olyan vacsorát rittyentünk belőle, hogy megszólal. Ha pedig soknak tűnik a megmaradó húsmennyiség, akkor figyeljetek, mert a következő két ételem alapja is ez lesz.
És milyen étel készíthető ebből az alaphúsból? Íme:
Reggeli melegszendvics fantázia
Ha még nem like-oltad a Húsimádó oldalt, itt megteheted…