Bakonyi sertésszelet – nagyon másképpen
Sok hazai konyhában készítenek a háziasszonyok Bakonyi sertésszeletet nokedlivel – ami nekem is az egyik kedvencem, de szerettem volna eltérni a hagyományos recepttől, és valami újjal kísérletezni. Nos ez született belőle…
A munkát azzal kezdtem, hogy szalonnákat szépen felcsíkoztam majd megmostam a csiperke gombákat illetve négy felé vagdostam őket. A feldarabolt gombákat száraz serpenyőben elkezdtem lepirítani, majd azért egy kevés szalonnát is hozzájuk tettem és így folytattam a pirítást. Ez azért volt fontos, hogy a gombák ízét intenzívebbé tegyem – az aromák jobban előjöjjenek. Amint a gombák elkészültek, félreraktam őket – a serpenyőben pedig a felszeletelt karajokat kezdtem elősütni, szintén kevés szalonnával együtt.
A húsok elősütése is elkészült, úgyhogy ugyanebben a serpenyőben megdinsztelem a vöröshagymákat. Most érkezik egy kis csavar – vagyis egy mediterrán, bazsalikomos paradicsom szósszal öntöm fel a hagymákat, amivel egy más régióba viszem el az ízeket. Visszarakom az elősütött karaj szeleteket, fedőt teszek a serpenyőre – és elkezdem a párolási folyamatot.
A pároláshoz nem csak a sűrített paradicsom volt a segítségemre, hanem jófajta egri rozé is, illetve időnként vízzel is után töltöttem a levet, hogy ne legyen nagyon sűrű – hanem lédús legyen a végeredmény. A húsokra só, bors és bazsalikom került – így tényleg eltértem a hagyományos, magyar ízvilágtól.
Köretként is másra gondoltam – vagyis krumplis, hosszúkás, lesütött nudlikat képzeltem el. Ezek alapja az olasz gnocchi tészta, vagyis a krumplit megfőzzük, majd krumplinyomóval egy deszkára nyomjuk őket. Liszt, tojás kerül a krumplira – amiket aztán kézzel klasszul összegyúrunk. Vékony, hosszúkás nudlikat formázunk, majd kifőzzük mindegyiket úgy, hogy akkor lesznek jók, amikor a víz felszínére feljönnek. Ha kész az összes nudli, akkor egy serpenyőben lesütjük, lepirítjuk őket – ami ízben és látványban is hozzáad a végeredményhez.
Közben puhulnak a húsok, jöhetnek a gombák a párolódó anyagba – majd együtt rotyognak tovább. Készítünk egy könnyű habarást, amit bedolgozunk a hús és gombák mellé – és lassan kész is leszünk.
Tálaláskor meglocsoljuk a szafttal a tányért, rádobunk 2-2 szelet húst, majd pakolunk melléjük a barnára pirult krumplis nudlikból egy jó párat. Kiöntünk egy pohár jéghideg rozét – és élvezzük a kicsit más, de nagyon finom ízeket.