Levesek

Kakukkfüves sütőtökkrémleves sült baconnel és pirított napraforgó magokkal

Kakukkfüves sütőtökkrémleves sült baconnel és pirított napraforgó magokkal

044

Árválkodott otthon két szép és egészséges sütőtök, amik már régóta arra vártak, hogy valami finomság készüljön belőlük. Ilyenkor a legjobb egy forró, melengető leveske – úgyhogy ez lett belőlük.

Azzal kezdem a projektet, hogy kb  egyenlő méretű kockákra feldarabolom a két sütőtököt, majd a darabokat egy sütőpapírra dobálom – és megszórom barna cukorral az egészet. Bedobom a tepsit az előmelegített sütőbe, majd full gázon megsütöm őket.

Míg a tökök puhulnak, addig a bacon-öket szintén sütőpapírra fektetem, majd a tetejükre is megy papír – végül egy pizza sütő lap – és szintén megy a sütőbe az egész. Ez azért praktikus így, mert a bacon gyönyörűen átsül, nem fog felkunkorodni – és egy klassz, ropogós végeredmény születik a végén.

Egy nagyobb lábasban teszek fel hagymát dinsztelődni, majd vízzel felöntöm – és belekockázok 5-6 burgonyát, sózom, borsozom és sok kakukkfűvel ízesítem az alapot. Idő közben elkészültek a sütőtökök, szépen rákaramellizálódott a felületükre a barna cukor. Jöhetnek ők is a levesbe, illetve alaplével még felöntöm az egészet, majd főzöm a levest tovább. Jöhet a botmixer, amivel szép homogén, krémes levest varázsolunk.

Napraforgó magokat szárazon lepirítok, majd már tálalunk is. Érdekes íz jön létre: nem is sós, nem is igazán édes a leves, de mégis mindkét íz megtalálható benne. Friss, üde és mégis tartalmas.

003

006

008

010

014

018

019

021

022

023

026

027

028

032

033

035

036

039

041

052

044

Vélemény, hozzászólás?