Spenótos, kolbászmorzsás gnocchi
Spenótos, kolbászmorzsás gnocchi
Írhattam volna azt is, hogy Gnocchi Zé módra, ugyanis szinte teljesen Szárnyas Ízvadászunk receptje és videója alapján készült ez a nagyszerű, de egyszerű fogás – csupán annyi változtatást eszközöltem, hogy zsályalevél helyett és friss bazsalikom levéllel turbóztam fel őkelmét.
Ahogy Zé videójában elmondja, a gnocchi tésztája gyakorlatilag ugyanaz, mint nálunk a szilvás gombóc alapanyaga – tehát főtt burgonya, liszt, tojás sárgája – melyeket majd összegyúrunk ügyesen.
Én egy kiló főzni való burgonyát tettem fel a lábasba, főztem őket héjastól mindaddig, míg a villával simán megszúrhatók nem voltak. Ekkor kivettem őket a sós vízből, hagytam, hogy kicsit pihenjenek – kiszáradjanak, majd villa és éles kés segítségével meghámoztam mindet. Előhalásztuk a krumplinyomót, majd egy komoly fizikai küzdéssel mindegyik krumpliból szép, gőzölgő halmot nyomtunk ki a deszkára, amire 4 tojás sárgáját dobtuk rá. Lisztből 34 dkg kell az egy kiló burgonyához, na meg só, bors és szerecsendió megy még rá, mint fűszer. Finoman, de akkurátusan összegyúrjuk a tésztánkat, majd ujjnyi vastag csíkokat sodrunk, amelyeket éles késsel feldarabolunk. A darabolás során 1,5 ujjnyi darabok alakulnak ki, melyeket még villával meg is nyomkodunk, majd a zubogó, forró vízben megfőzzük őket. Amikor a víz felszínére érnek, akkor még egy percet várunk, majd egy tálba szórjuk mindet úgy, hogy egy kis vajat dobunk a felszínükre – így nem ragadnak össze, míg a többi adagot is kifőzzük.
A kolbászt felkarikázzuk, egy serpenyőben megsütjük őket, majd kézi darálóval ledaráljuk mindet – mely eredményeként egy pikáns, morzsa szerű anyag alakul ki, amitől nagyon extra ízhatás jön majd létre.
A megfőtt gnocchikat egy serpenyőben vékony vajon elkezdjük pirítani, majd bazsalikom leveleket tépkedünk rájuk, illetve két nagy marék bébi spenótot dobunk erre a kombóra – majd a serpenyőt finoman mozgatva fonnyasztjuk a spenótot, pirítjuk a gnocchit. Nyomunk még rá fokhagymát, és amikor már aranybarnák a tészták, összeestek a spenótok, a fokhagyma pedig belengi a konyhát – akkor gyorsan tálalunk, majd ünnepeltetjük magunkat.
Ennek az ételnek az alapja a gnocchi, ami egy olyan tészta, amire sok mindent pakolgathatunk – de ez a spenót, kolbászmorzsa kombó olyan frappáns, hogy csak na… Zé, le a kalappal előtted, köszönöm a receptet.