Sült pisztrángok pirított mandulával, burgonya chips ágyon
Sült pisztrángok pirított mandulával, burgonya chips ágyon
Már régóta terveztem, hogy a pisztránghoz, mint alapanyaghoz fogok nyúlni – és mivel ma az üzletben ott várakoztak ránk, így eldőlt, hogy mit fogunk ebédelni.
Mivel a srácaink az ország különböző részein vendégeskednek, így Eszterrel kettőnkben kellett gondolkodni – ezáltal két közepes méretű pisztránggal tértünk haza. Sütöttem már életemben pisztrángot, de nem hagyományos módon, hanem Szilvásváradon, izzó parázs felett, nyársboton – de otthon, sütőben még sohasem. De mivel tudvalevő, hogy a pisztrángnak nem kell nagy sütés-főzés, csupán arra kell figyelni, hogy egyenletesen kapjon hőterhelést – tehát nem lesz nagy dolgunk. Amikor Szilváson sütöttünk, akkor azt az ukázt kaptuk, hogy arra kell figyelni, hogy amikor a szeme kifehéredik – akkor már valószínű puha a hús. Hát csapjunk bele, süssünk pisztrángot.
Első teendőnk, hogy besózzuk a megtisztított halainkat, majd egy kevés citromlével is meglocsoljuk őket. Készítünk egy könnyű kis páclevet, amiben kb fél-háromnegyed órát hagyjuk állni áldozatainkat. A pác alapja két evőkanál szójaszósz, öt gerezd fokhagyma, két evőkanálnyi méz, olíva olaj – melyeket összekeverünk, majd ecsettel a húsokat kívül és belül bekenjük. Mivel be is irdaltam a pisztrángokat, így az ecsettel a bemetszésekbe is bedolgozom – majd egy jénai tállal együtt mehetnek is a hűtőbe pihenni.
Míg a halak pácolódnak, addig a burgonyákat meghámozom, és nagyon vékony karikákra szeletelem őket, majd forró olajban kisütöm mindet – ezekre a burgonya chips-ekre fogjuk fektetni a megsütött halakat.
Amint eltelt a pácolási idő, a 220-230 C-os sütőbe teszem a pisztrángokat úgy, hogy sütőpapírra fektetem őket, a maradék páclevet pedig rá is öntöm a tetejükre, illetve meglocsolom citromlével, na meg mandula darabokat szórok a halak belsejébe. 20 perc sütés, majd a halak megfordítása következik és további 15 perc sütés jön – majd ahogy már jeleztem – amikor hófehér a pisztrángok szeme, akkor már lehet is tálalni.
A páclé olyan finoman és olyan különlegesen átjárta a húsokat, hogy szinte megmondhatatlan volt, hogy mi volt a pác alapja. A pirított magok, a selymesen lágy citromlé, a ropogós bőr és burgonya chips pedig olyan harmóniát teremtett – ami méltó volt a mai ünnephez.
Hogy mit ünneplek? Nos azt, hogy a másfél éve indított blogom átlépett az 500.000-dik oldalletöltésen, ami azt jelenti, hogy több mint 200.000 egyedi látogató járt már az oldalamon. Sokat csupán egyszer jutottak be hozzám, de nagyon sokan vannak, akik vissza-vissza járnak, olvasnak, kommentálnak, főznek a receptjeim alapján – és ez nekem nagyon jól esik, nagyon megtisztelő. Szóval ünneplek, ünnepi menüt ebédelek, ebédelünk.
Köszönöm Nektek olvasóim, jön majd a következő és sokadik poszt, jönnek az újabb ötletek, fotók és receptek …