Rendezvények, egyebek

Tóth Ferenc – Egri Leányka

Tóth Ferenc – Egri Leányka

062
Az elmúlt napokban-hetekben kicsit elvesztem, de hát nyár van, nagy a jövés-menés a családban – úgyhogy igazoltan voltam távol. De hát nem a magánéletemről írok blogot, hanem kajákról és piákról – úgyhogy jöjjön most egy kis itóka-poszt.

Még mielőtt rátérnék az egyik kedvenc fehér bor típusomra ( ami az Egri Leányka ) előtte annyit, hogy még a múlt héten nagyon készültünk a nejem nagypapijának a születésnapjára, ami Szegeden zajlott. Mivel Ő most töltötte be a 90. életévét – a rokonok unoka és dédunoka találkozót szerveztek – erre pedig természetesen Egerből vittünk egy magnum méretű bort, ami 3 literes, díszüveges – és mi készítettünk rá egy egyedi címkét a jeles alkalomra. A bort Tóth Ferenc pincészetéből tudtuk beszerezni – köszönet az ötletért Kenyeres Zoli barátunknak, aki mindent tud az egri borászokról és borokról.

Szóval Eszterrel kiszaladtunk a Kistályai úti pincesorra – és beszereztük az ünnepi bort – és ha már ott voltunk, akkor vittünk magunknak is kóstolni, ízlelgetni a kínálatból.

Tóth Ferencről annyit, hogy Ő lett idén a helyi borászok közül az Év borásza, a Bikavér Ünnepen vehette át a díját ( amit pedig Vertel Andrea gödi keramikus művész barátunk készít minden évben ) – szóval mondhatom az egyik legjobb borász a legjobbak között. 🙂

061

Maga a bor az egri borvidék jellemző fehérbort adó szőlőfajtája, ősi hungarikum szőlőfajtánk. Könnyed, üde, illata ugyanakkor határozott fajtájára jellemző karaktere teszi kedveltté ezt a bort, tiszta élénk szín és illat jellemzi, benne a virágillat és gyümölcsösség uralkodik. Én személy szerint nagyon szeretem, könnyed vacsorához vagy csak úgy mindig szívesen fogyasztom.

A címke ötletes, semmi sallang – nekem ez a letisztult grafika nagyon bejött.

Egri Leányka, 2011, száraz, Tóth Ferenc bora

Kóstoljátok meg, megéri.

Vélemény, hozzászólás?