Tortilla csirkehússal – 10 perc alatt
Tortilla csirkehússal – 10 perc alatt
Ez egy tényleg nagyon gyors kis étel, délután amikor a csapat hazaérkezik a munkából/iskolából, akkor együtt nagyon gyorsan meg lehet csinálni – közben pedig kifaggatjuk a fiatalságot, hogy mi történt velük. Nálunk ez az étel nagyon bejön, rengeteg egyedi variáció jöhet létre – attól is függően, hogy mit rejt a hűtő vagy a kamra.
Első fontos lépés: egy fél káposztát megtisztítunk, majd minél kisebb csíkokra, majd kockákra szeletelünk. Ha megvan, akkor alaposan besózzuk, és pár percig állni hagyjuk. Addig előkészítjük a csirkehúst: 2 vagy 3 dupla csirkemell filét kis ujj méretűre darabolunk, besózzuk, kis oliva olajjal megkenjük, majd ízlés szerint fűszerezzük ( én előszeretettel használok mediterrán fűszereket pl. oregánót, ) és borsozzuk az egészet. A húsokat nagyon kevés olajon magas lángon kisütjük, úgy hogy a húsok szép aranysárga színűek legyenek. Közben 2-3-5 fej lila vagy vöröshagymát apróra szeletelünk, de nagyon finom akkor is, ha vegyesen van a kétféle hagyma. Felkockázzuk a feta sajtot, mert e nélkül nekünk üres lenne – de aki nem szereti, az természetesen kihagyhatja.
A szósz, a szószok. Itt is lehet kreatívkodni, variálni, mert így szép az élet. Most mi tzatziki-t csináltunk, amit egy kicsit hígabban használtunk: egy kígyóuborka, melynek a felét darálóval teljesen pépesre darálunk 4-5 gerezd fokhagymával, a másik felét pedig kézzel lereszelünk. Ez azért jó, mert így egy kicsit tartalmasabb, nem folyós lesz az állag – szerintünk ez így a legjobb konzisztencia. Ehhez öntünk joghurtot, borsozzuk, egy kis keverés, és kész. Variációként lehet még csinálni paradicsom alapú öntetet, melyet nyáron a nejem szokott összefőzni, de nagyon jó szokott lenni egy kapros, joghurtos öntet is – ez már tényleg nem nagy durranás.
Ha ezekkel megvagyunk, akkor már csak a tortilla hiányzik – most a gyorsaság miatt nem mi keverjük és sütjük ki a tésztát, de egy későbbi posztban majd azt is megmutatom – nem olyan nagy mutatvány. Szóval most kész lapokkal dolgozunk, előmelegítjük a lapot, középre káposzta, feta, hús, hagyma és öntet, majd három oldalról felhajtjuk a lapot – és ízletesen elfogyasztjuk a művünket.