Vietnámi pho leves kacsamellel és koktélrákokkal
Igen tudom, többször is készítettem már a blogon pho levest (ezt és ezt), de az az igazság, hogy ez a fajta étel annyi lehetőséget mutat számomra, hogy nehezen tudom elengedni – vagyis szerintem lesz még egy-két változat később is. Nos ennek a levesnek van még egy másik története is, ugyanis a múltkoriban nálunk vacsorázott két nagyon jó barátom, gimis osztálytársam – Csillu és Gyuri – akiknek többek között ezt főztem akkor, viszont a nagy emlékezés, beszélgetés közepette nem jutott eszembe fotózni – így most újra elkészítettem, persze azért egy kis változtatással…
Hozzávalók:
- 2 db kisebb kacsamell
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 0,5-1 l alaplé
- 1 kisebb gumó gyömbér
- 5-8 db fürjtojás
- 2-4 db tojás
- 10-15 dkg koktélrák
- 3-4 babérlevél
- 2 szál fahéj
- 3-4 csillagánizs
- 8-10 szegfűszeg
- 1/2 ek római kömény
- friss koriander levél
- búzacsíra
- rizstészta
- halszósz
- só és bors, chili
Nos első lépésként a gyömbért megpucoljuk, majd vékony kis csíkokra vágjuk fel. A vöröshagymákat szintén megfosztjuk a héjuktól, majd durván olyan nyolcfelé vágjuk őket, majd egy nagyobb lábasban a gyömbérekkel együtt lepirítjuk mindet. Nem finomkodunk, tényleg pirítunk, vagyis szinte feketedésig végezzük ezt a műveletet – utána ezt az alapot úgyis le fogjuk szűrni.
Közben a kacsamelleket beirdaljuk, majd egy serpenyőben kvázi rozéra sütjük mindkettőt. Ha ezzel megvagyunk, akkor ugyanebben a kacsazsíros alapban lesütjük a koktélrákokat, de persze ez csak pár másodperc, csak az a lényeg, hogy a rákok kapjanak egy kis pörzsréteget.
A lábasba a hagymás, gyömbéres alapba beleöntjük az alaplevet – én két fagyasztott alaplé tömbbel dolgoztam. Ha már forró a lé, akkor jöhet az összes fűszer és a két kacsamell is – majd ezt a kombót szépen összefőzzük.
Ha már úgy látjuk és érezzük, hogy a fűszerek szépen átjárták a levesünket és a mell is kész, akkor a két kacsamellet kivesszük, és vékonyan felszeletelgetjük. A levest leszűrjük, majd a szép tiszta levet visszakanalazzuk a lábasba.
A lábas alá gyújtunk ismét, belepakoljuk a felszeletelt kacsamell szeletkéket, majd jöhetnek a zöldhagyma karikák, a friss és feldarabolt koriander levelek, a rákocskák, na meg a megfőzött fürjtojások is. Közben forró, gyöngyöző vízben buggyantott tojásokat főzünk, de ezek már csak a tálaláskor kerülnek a többi összetevő mellé.
Egy külön edényben leforrázunk rizstésztákat, majd ezeket is csak a tálaláskor párosítjuk a levesünkkel. A pho akkor igazán király, ha rengeteg friss koriander levél kerül még bele, úgyhogy ezt sem hagyhatjuk ki.