Csípős tex-mex burrito
A belvárosban, a Dobó téren most hétvégén zajlik a Food Truck Show, ahol többek között tex-mex kajákat is árulnak az egyik autóból. Természetesen mi is kóstoltunk a kínálatból – én például pont burritot – de azért megmutatnám az én verziómat is, ami azért kicsit másabb – az enyémet átjárja a jalapeno csípőssége és amiből nem hiányozhat az étcsokoládé sem. Gyertek és nézzétek, hogy én miként készítem ezt a finomságot.
Hozzávalók:
- 35-40 dkg darált marhacomb vagy lapocka
- 2 fej fehér vagy vöröshagyma
- 2-5 gerezd fokhagyma
- 3-6 jalapeno paprika
- 2-4 paradicsom
- 1,5-2 dl paradicsom püré
- 1 doboz babkonzerv
- friss koriander levél
- étcsokoládé
- só és bors
- római kömény
- citrom vagy lime leve
- tortilla lapok
- salsa vagy guacamole szósz
Első fázisként feldarabolom a hagymákat, majd két részre osztom őket. Az egyik adag megy a nagyobb méretű serpenyőbe, ahol megdinsztelem, kicsit le is pirítom a hagymát – míg a másik adag majd a burrito mellé kerül kísérőként, amihez friss paradicsomot vágok, megszórom friss koriander levéllel, majd lelocsolom citrom vagy lime levével. De térjünk vissza a serpenyőhöz. Az elkészült hagymára ráöntöm a darált marhahúst, majd sózom és borsozom az alapot. Fakanállal időnként átkeverem a masszát, hagyom, hogy a hús klasszul kifehéredjen, majd kicsit le is piruljon. Ekkor érkezik a feldarabolt paradicsom és jalapeno paprika, a paradicsom püré, na meg a római kömény – amikkel szintén rotyogtatom a masszánkat.
Amikor a hús lágy és ízletes, akkor jöhet a babkonzerv és a friss, darabolt koriander levél – amiknek már nem kell sok hőkezelés, mert a bab már amúgy is puha. Végső fázisként érkezik a csokoládé, ami nem hogy nem viszi az édes irányba az ízeket, hanem nagyon harmonikussá teszi a burrito ízét.
A kész masszát a tortilla lapokra lapátoljuk, feltekerjük a tésztákat, majd száraz serpenyőben készre sütjük őket. Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy egy másik serpenyőt teszek a burritokra, ami lenyomja őket.
Tálaláskor készítünk egy hagymás, paradicsomos, korinderes kísérőt is, de lehet még készíteni salsa szószt is – én most eredeti mexikói guacamole-t tálaltam a burritok mellé.