Áfonyás, gombás szarvasragu pirított dödöllékkel
A napokban ismét a Sparban jártunk, és a húspultoknál megláttam, hogy vannak előrecsomagolt szarvashúsok. Vettem két zacskónyit, mert olyan szépnek tűntek a fólián keresztül. Szerencsére a felbontás után sem csalódtam nagyot, szép és egészséges, falkockázott húsokat sikerült vásárolnom. Mivel én nem szarvas gulyást terveztem, ezért még kisebb kockákra vagdostam az alapanyagokat, ügyelve arra, ahogy az esetleges inasabb részek Samukánk tányérjába landoljanak majd.
Hozzávalók:
- 1,5 kg szarvas lapocka
- 8-10 dkg füstölt szalonna
- 5-6 db kisebb vöröshagyma
- 2 kk őrölt kömény
- 2 kk morzsolt kakukkfű
- 1 kk őrölt borókabogyó
- 1 kk morzsolt borsikafű
- 3-4 babérlevél
- 2-3 ek aszalt áfonya
- 50-60 dkg barna csiperke
- 1-1,5 dl száraz vörösbor
- só és bors, chili
A fejemben a koncepció a következő volt. Szalonna csíkokat pirítok, hagymát dinsztelek, majd a húsokat előpirítom. Fontos, hogy a húsokat nem sóztam be előre, mert nem akartam, hogy túl korán levet eresszenek. Tehát kifehéredésig elősütöttem a szarvaskockákat, majd jött a só – amitől tényleg elkezdett levet ereszteni a hús. Jöhetett az összes fűszer, majd fedő alatt hagytam, hogy elkezdjenek az ízek összeérni – és hogy puhuljon a hús.
Míg a fedő alatt párolódott a ragunk alapja, addig megmostam és feldaraboltam a gombákat. Kb egy óra elteltével átmozgattam a húsokat, beleszórtam a raguba a gombákat és az aszalt áfonyákat, öntöttem bele vörösbort, majd ismét fedő alatt hagytam, hogy minden összefőjön.
És jöjjön a köret. Kezdem azzal, hogy még sohasem ettem és sohasem készítettem dödöllét. Most ezen is túlestem. Szóval meghámoztam egy csomó burgonyát, átmostam őket, majd feldaraboltam mindet. Egy lábasban vizet melegítettem, amibe feltettem főni a burgonyákat. Fontos, hogy a víz éppen ellepje a krumplikat – ez azért fontos, mert a főzőlével fogjuk összetörni a burgonyákat. Tehát addig főztem őket, amíg meg nem puhultak, majd a lángon hagyva átnyomkodtam mindet. A krémes állagú pürét elkezdtem szórni liszttel, majd folyamatosan kevergettem is. Hogy mennyi liszt kell? Hát amennyit felvesz… Amikor már kezdene lekapni a lábas aljára, akkor egy vágódeszkára öntöttem a krumplis pürét. Hagyom kicsit hűlni, majd kanállal és kézzel kis rudakat gyártok belőlük. A kész rudacskákat vékony olajon átpirítom, majd tálalok is.
Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról: