Spenóttal, répával és sertéssülttel töltött kenyér
Viktor fiam kérte, hogy készítsek újból töltött kenyeret, mert egyszer ez nagyon ízlett neki. Mivel szeretek mindig variálni, így most is kicsit másabb lett a végeredmény, mint korábban.
Hozzávalók:
- 1 maréknyi spenótlevél
- 2-4 szál répa
- 1/2-1 fej lila hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- aszalt paradicsom
- 3 szelet sertéssült
- toast kenyér szeletek
- vaj
- besamel
- vaj
- tej
- liszt
- tojás
- reszelt sajt
A répákat megtisztítom, majd felkockázom őket és egy lábasban előfőzöm az egészet. Egy serpenyőben olajon fokhagymát kezdek el pirítani, majd rászórom lila hagymát, azután a spenót leveleket. A spenót gyorsan összeesik, majd félre rakom őket.
A sertéssült szeleteket felkockázom, majd a serpenyőben egy kicsit lepirítom az egészet, aztán ezt is félreteszem.
Készítünk egy besamel mártást, de olyan állagúra kell készíteni, hogy ne legyen nagyon folyós, hanem kenhető, kicsit sűrűbb legyen a végeredmény.
Előveszem a sütőformát, amit kibélelek toast kenyerekkel úgy, hogy megkenem őket vajjal illetve a héjukat levágom. Addig szabdalgatom a kenyérkéket, amíg teljesen ki nem bélelem a formát – úgyhogy jöhetnek a töltelék anyagok.
Ízlés szerint elkezdem rétegezni a tölteléket: én spenóttal kezdek, majd érkezik a hús, azután besamel. Ezt követően jöhet répa, majd besamel, aztán ismételhetünk, ahogy kedvünk van. Én azért, hogy komplexebb legyen az íz még tettem bele aszalt paradicsomot is – ezzel pedig a látvány is klasszabb lett.
Utolsó fázisként besamel érkezik, melyet toast kenyérrel zárunk le, amire szintén kerül vaj. Kicsit megnyomkodhatjuk a kész művünket, majd 190-200 C-os sütőbe toljuk a formát.
Kb 30-40 perc kell, hogy átsüljön az egész forma, de a tetején nagyjából láthatjuk, hogy miként áll a sütés. Amint letelik az idő, kitesszük a hideg teraszra a formát, majd estére mehet a hűtőbe másnap reggelig.
Reggel kiszedjük a formából – ha ügyesek voltunk, akkor könnyen kicsúszik. Éles késsel felszeleteljük, majd egy könnyű salátával, vagy csak úgy magában fogyasztjuk el.