Húsételek

Spenóttal, répával és sertéssülttel töltött kenyér

003

Viktor fiam kérte, hogy készítsek újból töltött kenyeret, mert egyszer ez nagyon ízlett neki. Mivel szeretek mindig variálni, így most is kicsit másabb lett a végeredmény, mint korábban.

Hozzávalók:

  • 1 maréknyi spenótlevél
  • 2-4 szál répa
  • 1/2-1 fej lila hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • aszalt paradicsom
  • 3 szelet sertéssült
  • toast kenyér szeletek
  • vaj
  • besamel
    • vaj
    • tej
    • liszt
    • tojás
    • reszelt sajt

A répákat megtisztítom, majd felkockázom őket és egy lábasban előfőzöm az egészet. Egy serpenyőben olajon fokhagymát kezdek el pirítani, majd rászórom lila hagymát, azután a spenót leveleket. A spenót gyorsan összeesik, majd félre rakom őket.

A sertéssült szeleteket felkockázom, majd a serpenyőben egy kicsit lepirítom az egészet, aztán ezt is félreteszem.

Készítünk egy besamel mártást, de olyan állagúra kell készíteni, hogy ne legyen nagyon folyós, hanem kenhető, kicsit sűrűbb legyen a végeredmény.

Előveszem a sütőformát, amit kibélelek toast kenyerekkel úgy, hogy megkenem őket vajjal illetve a héjukat levágom. Addig szabdalgatom a kenyérkéket, amíg teljesen ki nem bélelem a formát – úgyhogy jöhetnek a töltelék anyagok. 

Ízlés szerint elkezdem rétegezni a tölteléket: én spenóttal kezdek, majd érkezik a hús, azután besamel. Ezt követően jöhet répa, majd besamel, aztán ismételhetünk, ahogy kedvünk van. Én azért, hogy komplexebb legyen az íz még tettem bele aszalt paradicsomot is – ezzel pedig a látvány is klasszabb lett.

Utolsó fázisként besamel érkezik, melyet toast kenyérrel zárunk le, amire szintén kerül vaj. Kicsit megnyomkodhatjuk a kész művünket, majd 190-200 C-os sütőbe toljuk a formát.

Kb 30-40 perc kell, hogy átsüljön az egész forma, de a tetején nagyjából láthatjuk, hogy miként áll a sütés. Amint letelik az idő, kitesszük a hideg teraszra a formát, majd estére mehet a hűtőbe másnap reggelig.

Reggel kiszedjük a formából – ha ügyesek voltunk, akkor könnyen kicsúszik. Éles késsel felszeleteljük, majd egy könnyű salátával, vagy csak úgy magában fogyasztjuk el.

094

096

098

099

100

101

102

104

106

108

109

110

113

115

118

119

120

122

127

129

131

132

005

003

002

 

Vélemény, hozzászólás?