Narancsos sütőtökleves pirított magvakkal
Narancsos sütőtökleves pirított magvakkal
Krakkói utazásunk során mi zurek-et, Viktor fiam sütőtöklevest rendelt – így most kedvet kaptam egy ilyen leves elkészítéséhez – ha már ott nem kóstoltam.
Nehéz olyan ételt készíteni, amit még nem kóstoltam, nem ettem – de mégis megpróbálkozom a főzéssel. Több receptet is olvastam a neten, volt ott gyömbéres, krumplis, almás, narancsos, mézes – én ezeket elolvasva úgy döntöttem, hogy lesz benne sütőtök, alma és narancs. Tehát kezdem azzal, hogy a két darab tököt meghámozom, feldarabolom és kimagozom. Az almának kivágom a magházát, majd felkockázom – ja és a sütőtököt is felkockázom. A narancsot szintén megfosztom a bundájától, majd három gerezdet felkockázok.
Egy fej vöröshagymát felaprítok, melyet oliva olajon elkezdek pirítani egy lábasban. Amikor már megüvesedik, akkor rádobom az összes felkockázott alapanyagot, amit fedő alatt elkezdek párolni. Néhány perc után kis vizet utánatöltök, majd dobok bele egy leveskockát – mea kulpa, nem volt a hűtőben alaplé. Só, gazdag borsozás, kevés gyömbérpor, kevés szerecsendió, majd még egy kis víz felöntés. Főzés kb 20 percig, majd kóstolgatás után botmixer következik, mellyel szép simára dolgozom a levest. Ízre alakul, még megy bele egy kevés bors, némi tejszín – egy rottyanás, és kész is a mű.
Egy serpenyőben pirítunk vegyes magvakat, majd a levest tálaljuk – tetejére néhány csepp tejszín csöppentünk, rászórjuk a megpirult magokat, és már kanalazzuk is. Az íze kicsit édes, kicsit sós-borsos, intenzív a narancs íze és illata – szóval valami nagyon érdekes és finom élmény.
Ja és akinek tetszik a blogom, az nyugodtan szavazhat rám a goldenblog.hu-n: