Levesek

Salmorejo – egy főzés nélküli, jéghideg spanyol paradicsomleves

Szombaton jó barátaink érkeztek hozzánk – de nem jöttek üres kézzel, ugyanis elhozták hozzánk az alig hat hónapos kisfiukat is, ami bennünket külön felvillanyozott. Mivel a lányok szervezték a terasz party-t, így fel sem merült bennük, hogy pont ekkor lesz a Magyar-Francia EB focimecs, de mivel a grill-teraszunkon tv is van, így összekötöttük a kellemest a hasznossal. 🙂

Szóval ha hozzánk vendégek jönnek, akkor enni és inni is fognak. Lévén hogy 30-32 C fok volt várható, így azt találtam ki, hogy egy hideg levessel fogadom Őket – mert bevallom őszintén a hideg gyümölcs leveseket én nem nagyon nézem sokra. A leves után feldobtunk a grillrácsra egy-egy adagnyi csirkenyársat, a vaslapon grilleződtek a baconbe csavart, fűszeres szűzérmék, a hagymák – Eszterem pedig egy nagyszerű, fűszeres salátát kreált köretként. A sort szintén Eszter finomsága zárta – egy jéghideg eper-misu volt a desszert, ami méltó befejezése volt az ebédnek, miközben a magyar srácok leikszeltek a világbajnok franciákkal… 🙂 De most jöjjön a leves, mert végül is ez a cikk lényege:

Hozzávalók:

  • 3-4 paradicsom vagy 1 doboz hámozott paradicsom konzerv
  • 50 dkg paradicsomlé
  • víz
  • valamennyi szikkadt zsömle vagy kenyér
  • 1-3 gerezd fokhagyma
  • só és bors
  • 1 ek almaecet
  • olivaolaj
  • 3 db keményre főtt tojás
  • bacon vagy serrano sonka

Elsőként a szikkadt kenyerek vagy zsömlék héját levágjuk, majd beáztatjuk őket egy kevéske vízbe. Megfőzzük a három tojást, majd hideg víz alá tesszük mindet, aztán leszedjük a héjukat. Éles késsel felkockázzuk mind a három tojást – majd a kockákat félretesszük a tálaláshoz. Ha már tálalás, akkor a bacon szeletekből is vékony csíkokat vágunk – persze felkészültebb versenyzők igazi serrano sonkával dolgozhatnak, de én erről lemaradtam…

Leforrázunk 3-4 fej szép és egészséges paradicsomot, vagy használunk előre felkockázott, héj nélküli paradicsom konzervet – ezek az elemek már mehetnek is bele a turmix gépbe. A beáztatott kenyereket kinyomkodjuk, majd ezek is érkeznek a gépbe, de jöhet a só, a bors, az almaecet, a feldarabolt fokhagyma is. Én öntöttem még rá vizet és paradicsom levet is, hogy ne főzelék, hanem leves állagot kapjunk. A gépet szép lassan feltekerjük a maximumra, majd hagyjuk, hogy finom, hideg leveskénk alakuljon ki.

Ha már úgy látjuk, hogy szép homogén a leveske, akkor még a turmixba – menet közben – csorgassunk bele oliva olajat is, de majd a tálalásnál is locsolunk a levesre, úgyhogy nem kell túlzásba esni.

Magát a turmix edényt a leveskével együtt betesszük a hűtőbe, majd amikor tálalunk, akkor még egyszer összedolgozzuk az összetevőket. Én tálalás előtt még 1-1 jégkockát is beletettem a tányérokba, hogy a 32 C-os hőséget klasszul kompenzáljuk. A tányérokba lévő hideg leveskét megszórjuk a sonka csíkokkal és a tojás kockákkal, locsolunk rájuk olivát – és élvezzük az ebédet, az együtt töltött időt és a gyönyörű nyarat.