Hortobágyi húsos és gombás palacsinta
Hortobágyi húsos és gombás palacsinta
Az esti buli menü második fogása ( ahogy az előző posztban is írtam ) hortobágyi húsos palacsinta volt, gondolva a húsokat kevésbé szeretőkre pedig gombás verziót is készítettem.
Mivel több mint 10 főre kellett főzni, így a húsmennyiség és a palacsinták száma is jelentős volt. Kezdetem azzal, hogy kb két kilónyi sertéscombot apró kockákra feldaraboltam – ami elég időigényes művelet volt. Négy nagyobb hagymát géppel ledaráltam, majd kuktában, de még fedő nélkül elkezdtem lepirítani. Amikor kezdett a hagyma megbarnulni, akkor szegedi piros paprikát dolgoztam bele, majd jöhettek a húskockák. Gyakorlatilag csináltam egy pörköltet, vagyis pörzsréteg, só és bors, majd kevés víz, egy korty vörösbor – és a kukta lezár. Nagy láng, sípolás, majd takarék és 20 perc párolás. Amikor kész a művelet, akkor elkezdem a palacsinták gyártását, két serpenyő, párhuzamos munka.
Leveszem a kukta fedelét, a húsokat kicsit lesütöm, majd lecsöpögtetem őket – a megmaradt szaftot pedig félreteszem. A húsokat villával összetöröm, bár lehetne darálni is, de mi szeretjük, ha egy kicsit darabosabb az állaga. Tejföllel összedolgozom a húsokat, majd lehet kanalazni a palacsintákra. Összetekerem őket, lesz vagy 15 darab húsos palacsinta.
Mivel van, aki nem annyira húsimádó mint én, így készítek vega jellegű kaját is, vagyis gombás palacsintákat is. Itt a formula hasonló, vagyis hagyma, paprika, majd apróra vágott gomba, majd gyakorlatilag készül egy gombapörkölt. Annyival másabb, hogy itt teszek bele a végén egy kis étkezési keményítőt – ettől tartalmasabb lesz az állag. Szintén halmozgatás a palacsintákra, majd tekergetés.
Ahogy elkészültek a megtöltött palacsinták, kivajazott jénaikba rakosgatom őket, majd a szaft és tejföl összedolgozott mártásával meglocsoltam mindet – ezért is jeleztem, hogy a gombás palacsintákat azért érte hús is. Minden jénai ment a sütőbe, 200 C-on szépen lesültek, tálaláskor pedig szaftos mártás és tejföl volt a kísérő. ( A fotózásra, másnap reggel már nem maradt mártás, úgyhogy csak tejföl került tálalásra. )
A siker érezhető volt, mindenki ízlése és húsimádata szerint választott, locsolta rájuk a tejfölt, a mártást – majd jöhettek a jéghideg rozék és fröccsök.