Húsételek

Húsos lengyel pirog

Húsos lengyel pirog

059
Egyik kedvenc városom Európában Krakkó, ahol nem csak az épületek és nem csak a helyiek vendég és magyar szeretete az egyik legnagyobb vonzerő – hanem az ételeik is nagyon kedvesek számomra. Az egyik ilyen finomság az ottani pirog, ami más mint az orosz változat, és amit most megpróbáltam megcsinálni.

Szóval Lengyelország és Krakkó. Ebben a gyönyörű városban már kisgyerekként is jártam, így amikor tehettem, én is elvittem a gyermekeimet ide, illetve azóta többször is jártunk itt többek között a barátainkkal is – kirándultunk, buliztunk, ettünk-ittunk ( burek-ot, zurek-ot, pirog-ot, bigos-t,  fekete vodkát, stb ) sőt szuper jó koncerteken is voltunk – a Krakkó melletti Katowicében U2 és Police koncerten is részt vettünk. A város elragadó, a lengyelek ahogy megtudják, hogy magyarok vagyunk, olyan szinten kedvesek, amely már-már zavarba ejtő – ez sajnos sehol Európában nem érezhető egy magyar turista számára.

Úgyhogy kigondoltam a napokban, hogy gasztronómiai utazásom egyik állomásaként kipróbálok egy tészta ételt, név szerint a pirog-ot, már csak azért is mert nagyon szerettem odakint, másik részről még sohasem készítettem tésztát saját kezűleg – úgyhogy nagy kihívás volt ez számomra. Már csak azért is nagy a feladat, mert Eszter, a nejem nagyon nagy liszt bajnok: szuper tortákat, sütiket, kelt és gyúrt tésztákat készít, hamburger és pizza tésztákat gyúr – szóval lisztből szinte bármit megcsinál. Én meg sose mertem hozzákezdeni ezekhez – engem nagyon frusztrál, hogy szigorúan be kell tartani a receptekben leírt mennyiségeket és arányokat. De túlléptem ezen, és nekifogtam, azaz nekifogtunk – mert Tamás fiam is kijött a konyhába, és java részt Ő töltötte meg a husikkal a tésztákat. Tehát írhatnám, hogy pirog a’la Zoli & Tomi.

065

Kezdjük magával tésztával. Kell hozzá 60 dkg liszt, 1 teáskanálnyi só, amit betettem a robotgépbe – ebbe pedig 1,5 dl forrásban lévő vizet kellet önteni. Gép bekapcsol, és összedolgozzuk a masszát. Kicsit morzsalékos cucc alakul ki, amit 5 percig állni hagyunk. Ha letelt a pihentetés, akkor megint a gép bekapcsol, majd 1/2 dl hideg vízzel gyúrjuk ismét az anyagot. Ismét pihentetés, ez most 15 perc. Ha eleget pihent ez a drága, akkor megint jöhet a gép, ekkor 1 teáskanálnyi olaj megy bele, amit szintén elkeverget a masina. Ha megvagyunk, akkor gyúródeszkára tesszük a tésztát, sodrófával tök vékonyra nyújtjuk, kb olyanra, mint egy késnek a lapja. Hosszú csíkokra vágjuk egy éles késsel, kb 3-4 ujjnyi széles sávokra lesz szükség. Ide kell halmozni egy kiskanálnyi húsos masszát, amelyet kézzel összeforgatunk, széleit kézzel és villával összenyomunk.

003

025

028

037

Ha már itt tartunk, akkor töltelék. Amíg a tészta készül illetve amikor pihenget, addig  készítsük el a húsos masszát. Én eltértem egy kicsit az eredeti recepttől, ahol marha hús volt az alap – én egyszerűen vettem fél kiló darált sertés husit, ami gyorsabban elkészül. Tehát vöröshagymát kevés olajon megpirítok, melybe beleszórom a darált husit. Fűszerezem: só, bors, petrezselyem, esetleg zöldséges fűszerkeverék mehet bele. Közben répát, fehér répát és zellert kell megfőzni – nekünk most csak répa volt otthon – ezért is használtam zöldséges fűszer keveréket. Ha megfőtt a zöldség, akkor villával apróra töröm, és mehet bele a husiba. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a hús teljesen átpuhul, szinte lepirul.

013

020

022

Tehát kész a tészta és a töltelék, a fentiek szerint elkezdjük a pirogok gyártását, ami őszintén elég tökölős feladat – de megéri. Ahogy készülnek a pirogok, akkor párhuzamosan már főzzük is: forró, sós vízbe hajigáljuk őket, amikor a víz tetejére feljönnek, akkor kihalásszuk őket. Vigyázz, mert nagyon csúszós lesz a felület, úgyhogy figyeljetek rájuk. Amely pirogok már megfőttek, azokat még egy kicsit lepirítunk forró olajon, csak annyira, hogy egy kis pörzsréteg kerüljön rájuk. Még annyi kell, hogy két fej hagymát olajon megpirítok, ez kerül majd a pirogok tetejére. 

031

039

042

044

057
Tálalás és a siker besöprése, már csak ez vár ránk.

059

065

Vélemény, hozzászólás?