Fokhagymás paradicsom saláta
Fokhagymás paradicsom saláta
Az előző posztban leírt májak mellé valami könnyű „köretet” gondoltam – és mivel a hűtőben volt néhány paradicsom, így adott volt a választás.
Néhány éve a Viasat-on futott egy főzős verseny (MesterSzakács), ahol amatőrök küzdöttek egymással – és néha magukkal is. Ebben Gianni Annoni és Bíró Lajos volt a segítő, a mentor, stb. Szóval volt egy feladat: random saláta készítés. A versenyzők meg is csinálták, jól-rosszul, de Bíró Lajos a végén csak egyet kérdezett. Mértél? Sokak értetlenkedtek, azt hiszem egy versenyző mért csak… Nos akkor tanultam meg, hogy a saláta készítése nagyon egyszerű: 1 egység olíva, 1 egység cukor, 1 egység 10%-os ecet + zöldségek, só, bors, fűszerek. Ennyi. Azóta mi nagyon sok salátát készítettünk, Tomi fiam már tökélyre emelte ezt a műfajt – úgyhogy most: Fokhagymás paradicsom saláta.
Paradicsom megmos, feldarabol, bele a tálba. Fokhagyma megpucol, összetör, darabol, bele a tálba. Só, bors, oregánó, bazsalikom, bele a tálba. Feles pohárba cukor, majd olaj, majd ecet, bele egy kis edénybe. Összekever alaposan, úgy hogy a cukor fel is oldódjon, majd bele a tálba. Kézzel vagy salátás eszközzel összekever, majd bele a hűtőbe. És finitó. Taps, gratulációk fogadása – mindez 5 perc alatt. 🙂