Kókuszos, banános és chilis csirkemell csíkok chapatival
Igen, ismét egy indiai étel – mondtam, hogy nagyon rákattantunk erre a konyhára… 😀
Hozzávalók 4 személyre: ( a képeken nagyobb mennyiségeket láthattok, mert én dupla adagot készítettem )
- 45-50 dkg csirkemell
- 1-2 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 dl kókusztej
- 2-3 dl húsleves alaplé
- 1,5-2 db banán
- 1-2 db lime
- 1,5-2 ek Bombay fűszerkeverék vagy ( curry, kurkuma, fehérbors, petrezselyem, gyömbér )
- 1,5 ek kókuszreszelék
- 0,5 ek chili
- só és bors
A csirkemelleket közel egyenletes méretű kockákra vagy csíkokra vagdossuk, majd sózzuk és borsozzuk őket. A lime-okat a húsokra facsarjuk, alaposan összekeverjük őket – és 10-15 percre a hűtőbe tesszük az edényt.
A hagymát és fokhagymákat felaprózzuk, a banánokat felkarikázzuk és a fűszereket is előkészítjük. Elővesszük a wokunkat vagy keresünk valami nagyobb serpenyőt – és vékony olajon elősütjük a csirkemell csíkokat. Először kifehérednek, majd kevés levelet eresztenek, azután pedig finoman elkezdenek pirulni. Na ekkor kiszedjük őket egy tálba, a wokban pedig elkészítjük a kókuszos, banános alapot.
A wokba még egy kevés olajat öntünk, jöhet a hagyma és fokhagyma, amiket elkezdünk pirítani. Amint színük lesz, akkor jöhetnek a banán karikák, majd a fagyasztott húsleves alaplé és a kókusztej. Az alapba kanalazzuk a fűszereket és a kókusz reszeléket, majd hagyjuk klasszul rotyogni az egészet. Jöhet még só és bors, majd addig főzzük az egészet, amíg a banánok szét nem esnek.
Érkezhetnek az elősütött csirkemell csíkok, amikkel tovább főzöm a kókuszos, banános alapomat, közben pedig elkészítem a köretet, a chapatikat.
Hozzávalók ( 4-6 db chapatihoz )
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg fehér liszt
- 2 dl víz
- só
Az összetevőket egy tálba öntöm, majd kézzel klasszul összedolgozom őket. Elkészül egy nagyobbacska gombóc, amit 10-15 percig hagyok pihenni, majd 4-6 db labdacsot gyúrok belőlük, amiket aztán száraz serpenyőben megsütök.
Visszatérve a wokhoz, kóstolok, majd ha még kívánja, akkor sózom, borsozom és chilizem az ételt – tálaláskor pedig az egyszerűségre törekszem, vagyis a tányérra kerül egy chapati, majd erre egy jókora adag hús és mártás.
Nagyon érdekes az íz, nagyon nehéz lenne megmondani, hogy banán és kókusz volt az alap. Ha jól ügyeskedtünk a chilivel, akkor nem lett nagyon csípős a végeredmény, viszont pikáns és kellemes lett az ízvilág.
Az Allianz elindított egy blogversenyt,melyen én is elindultam, gasztró kategóriában. Ha kedveled és követed a Húsimádó oldalt, akkor egy szavazattal jelezheted ezt az alábbi linken:
http://www.allianzblogverseny.hu/
Köszönettel: Hegyvári Zoltán